Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan kerrostaloasuntojen kaupan vilkastuminen näkyy parhaiten Helsingin ydinkeskustan kohteissa. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Kiinteistönvälittäjät: Kerrostaloasuntojen kauppa nousussa kasvukeskuksissa

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL:n jäsenkyselyn mukaan kyselyt ja tarjoukset myynnissä olevista asunnoista ovat vilkastuneet ja kerrostaloasuntojen kauppojen määrä on kasvanut kasvukeskuksissa.

Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan kerrostaloasuntojen kaupan vilkastuminen näkyy parhaiten Helsingin ydinkeskustan kohteissa. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan asuntomarkkinoilla vallinnut hiljaisuus on päättymässä, mutta Suomen eri paikkakunnilla on suuria eroja siinä, kuinka nopeasti kauppa on lähtenyt käymään. 

Helsingin kantakaupungissa jo yli 60 % SKVL:n jäsenvälittäjistä kertoo noususta kerrostaloasuntojen kaupassa, mutta keskustan ulkopuolella ei vielä ole sama vauhti. 

Pääkaupunkiseudun ympäryskunnissa yli 60 % SKVL:n välittäjistä raportoi nousua rivi-, pari- ja omakotitalokaupassa. 

SKVL:n mukaan myös Jyväskylän ja Kuopion suunnalla asuntokaupassa on vilkastumista, mutta Oulu on lähtenyt liikkeelle hitaammin kuin muut suuremmat kaupungit.

Suomen Kiinteistönvälittäjien mukaan moni kauppa kaatuu nyt siihen, että pankki ei suostu rahoittamaan kaupan kohdetta. Ilmiö esiintyy erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella ja pienemmillä paikkakunnilla. Suomen asuntokanta on kuitenkin ikäjakaumaltaan sellainen, että SKVL:n mukaan yli 60 % pientalo- ja rivitalokaupasta tehdään ennen vuotta 1990 rakennetuista taloista. Näiden talojen rahoittamisessa pankit yskivät ja se näkyy nyt kauppamäärissä, SKVL toteaa. 

– Toivomme, että kansallisomaisuuden peruskorjaaminen energiatehokkaaksi sekä sen tukeminen ja rahoittaminen nousee yhdeksi keskeiseksi tekijäksi seuraavan hallituksen ohjelmassa, Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo.