Kirkkonummen kirjaston lattiapinta on kiiltäväksi hiottua MasterTop 135 MB-pinnoitetta.

Kaupallinen yhteistyö: Hyvä lattiapinnoite kestää puoli vuosisataa

Kirkkonummen kirjaston lattiapinta on kiiltäväksi hiottua MasterTop 135 MB-pinnoitetta.

Yhtiö syntyi kun sijoitusrahasto Lone Star Funds osti eurooppalaiselta kemikaalivalmistaja BASF:tä tämän rakennuskemikaaleja valmistavan yksikön.

– BASF:ltä ostetut toiminnot liitettiin osaksi MBCC Group-nimistä rakennustuotteita valmistavaa yhtymää, sanoo yhtiön lattianpäällysteiden ja vesieristeiden markkinoinnin ja myynnin kehityksestä vastaava Severi Virtanen.

MBCC Group on siis ylätaso, joka omistaa Master Builders Solutions Finlandin. Vuoden 2019 lopussa alkanut myyntiprosessi saatiin lopulliseen muotoonsa joulukuun alussa 2020.

– Rakennuskemikaaliliiketoiminta toimii nyt osana uutta kokonaisuutta. Keskitymme tarjoamaan omassa yksikössämme samoja rakennuskemian ratkaisuja, joita olemme aiemminkin tarjonneet. Tuotekehityksen myötä tuomme markkinoille myös uusia ratkaisuja.

Tuotekehitys tapahtuu pääosin Saksassa, jossa myös pääkonttori sijaitsee.

MasterTop tunnettu tuotenimi

Yhtiön rakennuskemikaalituotteet ovat muun muassa lattiapinnoitteita, vesieristeitä ja betonin korjausmassoja. MasterTop on tunnetuin lattiapinnoitteiden tuotenimi.

– Päiväkodeissa, kouluissa ja toimistorakennuksissa käytetään tavallisesti polyuretaani- ja epoksipinnoitteita tai näiden yhdistelmiä. Kestävät ja tyylikkäät ratkaisut voivat esimerkiksi vaimentaa askelääniä. Valtaosalla tuotteista on vähäpäästöisyydestä kertova M1-hyväksyntä.

Vanhastaan MasterTop tunnetaan sirotelattiana. Tekniikka tarkoittaa valun yhteydessä betonin päälle levitettävää kuivasirotetta, joka hyödyntää kovettumiseen betonilattialaatan vettä. Ratkaisua suositaan esimerkiksi isoissa logistiikkavarastoissa.

– Tunnettuja kohteita ovat logistiikkavarastojen ja muiden teollisuuskiinteistöjen lisäksi muun muassa Sibelius-talo Lahdessa, Kiasma sekä Kampin kappeli.

Royal Parkin kansirakenteet suojattiin MasterSeal M 811 vedeneristeellä.

Saumaton kiiltävä pinta

MasterTop 135MB on puolestaan saumaton betonilattiaratkaisu, jonka pinta voidaan kiillottaa näyttävän näköiseksi. Esimerkiksi Kirkkonummen uuden kirjaston lattiassa käytettiin tätä ratkaisua.

– Betonilaatan pinnalle levitettävän kovabetonin annetaan kovettua, jonka jälkeen sen se hiotaan asiakkaan toivomaan kiiltoasteeseen ja suojataan pinnan kovettajilla tai muilla suoja-aineilla. Syntyvät pinnat ovat erittäin kauniita.

– Julkisissa tiloissa nähdään usein sementtipohjaisia ratkaisuja, hyvästä esimerkistä käy Jätkäsaaren uusi koulu Helsingissä.

Ucrete-tuotteet teollisuuteen

Teollisuudessa käytettävät Ucrete-lattiapinnoitteet kestävät erittäin kovaa mekaanista kulutusta, kuumuutta ja erilaisia kemikaaleja.

– Ominaisuuksiensa ansiosta ne sopivat erinomaisen hyvin esimerkiksi kemianteollisuuteen ja järeän luokan elintarviketehtaisiin sekä – mikä on uutta – biokaasulaitoksiin. Lujuutensa takia Ucrete-tuoteryhmää luonnehditaankin yhtiön kruununjalokiveksi.

Vastaavanlaisia tuote-erikoisuuksia ovat esimerkiksi sähköä johtavat pinnoitteet ja saumausratkaisut, tuulivoimaloiden joustovalumassat ja injektioaineet.

– Elektroniikka- ja akkutehtaissa sekä puhdastiloissa hyviä pinnoitteita ovat sähköä johtavat ratkaisut. Staattiset jännitteet vältetään kun sähkö johdetaan lattiapinnoitteen kautta rakenteeseen.

MasterSeal polyuretaanipinnoitteilla saadaan mukava ja kestävä lattiapinta esimerkiksi päiväkoteihin.

MasterSeal vedeneristykseen

MasterSeal vedeneristys- ja tiivistysaineet muodostavat oman tuoteperheensä, joista suurin osa asennetaan kuumaruiskutuskalustolla.

– Betonipinnan suojaksi ruiskutetaan saumaton ja korkean murtovenymän sekä halkeamansilloituskyvyn omaava pinnoite – vedenerityksessä nämä ominaisuudet ovatkin kriittisen tärkeitä asioita. Vedeneriste on joko polyureaa tai tai polyurahybridiä.

– Tyypillisiä käyttökohteita ovat piha- ja parkkikannet, joiden pinnoittamisessa menetelmä on huomattavasti nopeampi ja varmempi tapa kuin perinteisemmät menetelmät. Niiden vikaherkkyys on ollut suurta ja ne ovat olleet työläitä asentaa ja korjata.

Esimerkiksi Helsingin Länsisatamaan Verkkokaupan viereen rakennettavan ison pysäköintihallin Royal Parkin kaikki kansirakenteet vesieristetään kuumaruiskutusmenetelmällä. Päälle vedetään vielä MasterTopin sementtipohjainen pinta.

Hengittävät pinnoitteet

Maanalaisissa tiloissa ja muualla, missä rakenteista nousee kosteutta, on hengittäviä eli diffuusioavoin pinnoite oikea valinta. MasterTopin sementtipohjaiset tuotteet ovat luonnostaan hengittäviä mutta tarjolla on myös hengittävä epoksipinnoite.

Näitä asennetaan myös elinkaarikohteisiin, kun halutaan minimoida kosteusriskit.

– Hengittävä epoksipinnoite on kuitenkin kovaa kuin kivi, joten MasterTop-polyuretaanipinnoitteet voivat monessa tapauksessa olla miellyttävämpi vaihtoehto, vaikka ne eivät olekaan hengittäviä tuotteita.

Myyntiorganisaatio kattaa koko Suomen

Master Builders Solution Finland Oy:n pääkonttori ja logistiikkakeskus sijaitsevat Riihimäellä. Koko maan kattava myyntiorganisaatio on valmis neuvomaan, millainen pinnoite sopii mihinkin paikkaan.

– Ammattitaitoiset myynti-insinöörimme auttavat asiakkaitamme paikallisesti koko Suomessa.

Virtanen kertoo, että markkinoilla toimijat pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman hyviä tuotteita kestävän kehityksen tukemiseksi.  Uudet ratkaisut ovatkin parempia kuin aikaisemmat, ja niiden valmistuksessa käytetään osittain myös uusiutuvia raaka-aineita.

– Ympäristöasioissa kyse on tuotteiden kestävyydestä ja pitkäikäisyydestä. Esimerkiksi eräs 50 vuotta sitten asennettu Ucrete-lattia on edelleen päivittäisessä käytössä, Virtanen sanoo.