Hypon mukaan Tampere (kuvassa) ja Turku tarjoavat nyt monille kaupunkikotia etsiville hyvän vaihtoehdon Helsinkiä halvemmalla. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Hypo: Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna, 2024 voi olla jo parempi

Hypon Asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat pääkaupunkiseudulla vuonna 2023 kolme prosenttia ja koko maassa kaksi prosenttia. Turun ja Tampereen asuntojen matalamman hintatason vuoksi asuntojen hinnoissa ei odoteta tuntuvaa laskua vaan tasapaksua tallaamista, Hypo toteaa. 

Hypon mukaan Tampere (kuvassa) ja Turku tarjoavat nyt monille kaupunkikotia etsiville hyvän vaihtoehdon Helsinkiä halvemmalla. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

– Inflaatio on hurjinta sitten 1980-luvun ja korot korkeimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Uusia asuntoja valmistuu vielä jonkin aikaa, mutta aloitukset vähenevät vääjäämättä. Asuntojen kysyntä on kahtalaista. Oman kodin ostajat etsivät ekologisuutta ja energiatehokkuutta, mutta sijoittajat siirtyvät syrjään odottamaan parempia aikoja. Ennätyskorkean työllisyyden tuoma talouden tuki ei liene koskaan ollut yhtä kriittistä asuntomarkkinoille, Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

Hypon mukaan vuotuisten lämmityskustannusten nousu heijastuu asuntojen hintoihin ja myös asunnonostoaikeisiin. Kuluttajat osaavat odottaa hyvin nopeasti korkealle nousseiden energiahintojen taittuvan, kun uutta päästötöntä tuotantoa saadaan markkinoille, mutta halvan energian ajan ennustetaan olevan takana. Merkittävä tekijä asuntokaupalle Hypon mukaan on matkakustannusten eli polttoaineen kallistuminen.

– Jos matalampi hintataso on mahdollistanut kaupunkien leviämisen ja esikaupunkien syntymisen, kannustaa energiahintojen nousu puolestaan kaupunkirakenteen tiivistämiseen, Keskinen toteaa.

Juho Keskisen mukaan nyt näkyvä hintojen lasku on terävä, mutta jää silti lyhytaikaiseksi eikä johda markkinoiden romahdukseen. Korkojen nousulle ennustetaan jo kattoa ja uusien asuntojen rakentaminen hiipuu. Hypon mukaan ennustettu kehitys merkitsee paluuta vuodenvaihteen 2020–2021 hintatasoille ja tulevan nousun siemeniä kylvetään jo nyt.

– Asuntojen hintojen lasku tuleekin nähdä normaalina pitkän asuntomarkkinoiden nousukauden jälkeen. 2010-luku jää historiaan kenties parhaimpana ajanjaksona paitsi asunnon omistamiselle myös asuntosijoittamiselle kasvualueilla.

 – Vuosi 2024 voi olla jo varsin vahva, kun edullisempaa energiaa valmistuu, korkonousu päättyy ja uudistuotanto hiipuu, Juho Keskinen toteaa.