Ateneuminkin katolle aurinkovoimala

Valtion toimitiloista vastaavan Senaatti-kiinteistöjen tavoitteena on tehdä valtion kiinteistöistä hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä. Myös remontissa olevan Ateneumin taidemuseon katolle tulee aurinkopaneelit.

Kuva: senaatti.fi

Ateneumin katolle asennetaan marraskuun aikana 90 aurinkopaneelia, joiden vuosituotto on arviolta noin 30 000 kWh. Investoinnin suuruus on 42 000 euroa, ja sen takaisinmaksuajaksi on laskettu 10 vuotta.

– Kansallisgalleria haluaa olla vuonna 2027 läheisempi, digimpi ja vihreämpi Toimintamme tulisi olla hiilineutraalia viimeistään vuonna 2035. Käytännössä ympäristötavoitteisiin pyritään Vihreä kädenjälki -ohjelmalla, johon aurinkopaneelit sopivat erinomaisesti, kertoo museonjohtaja Marja Sakari.

– Paneeleita voidaan asentaa myös vanhoihin arvokohteisiin. Esimerkiksi Ateneumissa paneelit eivät näy katukuvassa ja niiden asentamisesta on käyty neuvottelut Museoviraston ja Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan kanssa, kertoo Senaatti-kiinteistöjen talotekniikan asiantuntija ja aurinkosähköohjelmasta vastaava Tero Hallasaari.

Senaatti investoi rakennusten aurinkosähköjärjestelmiin noin miljoona euroa vuodessa. Aurinkovoimaloita toteutetaan uudisrakennuksiin sekä olemassa oleviin rakennuksiin muun muassa peruskorjausten yhteydessä.