pkk
Kuva: hoas.fi

Hoas aikoo hankkia opiskelija-asuntoihin päästötöntä energiaa

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas kertoi Asumisen foorumi -tilaisuudessaan, että alkaa hankkia opiskelija-asuntoihinsa päästötöntä energiaa tämän vuoden aikana.

Kuva: hoas.fi

– Haluamme, että opiskelijakoteihin hankkimamme energia on päästöiltään nolla jo tämän vuoden aikana eikä vasta vuonna 2030, joka on alalla yleinen tavoitevuosi. Myös pienituloisten pitää pystyä asumaan ilmastoviisaasti mahdollisimman helposti, Hoasin vastuullisuuspäällikkö Marika Nyyssönen totesi Asumisen foorumi -tilaisuudessa.

Tilaisuudessa todettiin, että asumisen hiilijalanjäljessä on kyse myös paljon muusta kuin päästöttömän energian hankkimisesta.

– Isoja kysymyksiä Hoasille ovat nykyisten rakennusten energiatehokkuuden parantaminen ja uusien asuntojen suunnittelu kestävästi siten, että niissä asuvat opiskelijat vielä sadankin vuoden päästä. Vaikka vastuullisuustavoitteemme ovat kunnianhimoisia, samalla meidän on pidettävä opiskelija-asumisen hinnat kohtuullisena. Etsimme fiksumpia ratkaisuja koko ajan, Nyyssönen kertoi.

Marika Nyyssösen mukaan opiskelijoita kiinnostaa vastuullinen elämä mutta he myös tarvitsevat opastusta, kuinka kestävyyteen voi vaikuttaa omilla teoilla.

Asumisen foorumin keskustelussa oli mukana Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki.

– On todella tärkeää, että tuleva hallitus omalta osaltaan varmistaa, että meille syntyy riittävästi opiskelija-asuntoja ja muita kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Yhtä tärkeää on, että noissa asunnoissa on aina kannattavaa tehdä ympäristön kannalta parhaat energiaratkaisut ja niiden vaativat investoinnit. Tulevan hallituksen on varmistettava, etteivät korkotuetun kohtuuhintaisen asumisen enimmäishinnat ja säädökset muodostu näiden investointien esteeksi, sillä ne säästävät ilmastoa ja maksavat itsensä takaisin, Sinnemäki sanoi.

– EU-lainsäädännöstä on tulossa paljon rakennusalaan liittyviä muutoksia. Lähetämme päättäjille terveisiä, että ottakaahan meitä alan toimijoita keskusteluun mukaan, kun tulkitsette muutoksia kansallisesti. Meillä on kokemusta ja näkemystä siitä, mitkä asiat ovat toteutettavissa ja miten päästään parhaiten yhteisiin tavoitteisiin, Marika Nyyssönen totesi.

Hoasin toinen Asumisen foorumi järjestettiin Helsingissä 10.5.2023.