Helsinki-Vantaan kehitysohjelman tietomallinnus palkittu maailman parhaana

Kansainvälinen järjestö BuildingSmart International (bSI) myönsi tunnustuksen maailman parhaasta tietomallinnuksesta Finavian kymmenvuotiselle Helsinki-Vantaan kehitysohjelmalle. Tietomallinnusta on hyödynnetty projektin useissa eri vaiheissa sekä terminaalien että asematason laajennuksessa.

– Tietomallinnus on mahdollistanut järjestelmällisen ja suunnitelmallisen kehitysohjelman etenemisen, Finavian johtaja ja Helsinki-Vantaan kehitysohjelman kokonaisjohtamisesta vastannut Henri Hansson sanoo. 

Tietomallintamista on hyödynnetty kymmenvuotisen kehitysohjelman useissa vaiheissa. Tietojohtamisen avulla sidosryhmiä on pystytty informoimaan etukäteen projektin toiminnallisuuksien kuvauksista sekä lentoasemalle rakennettavista uusista ominaisuuksista. 

– Tietomallintamisen ja virtuaalisafareiden avulla on saatu suunniteltua kehitysohjelman jokainen vaihe yksityiskohtia myöten jo vuosia ennen käyttöönottoa, Hansson sanoo. 

BuildingSMART Internationalin myöntämä palkinto jaettiin Finavian kehitysohjelmalle 20. syyskuuta 2023 Norjan Lillestrømissa. Kansainvälisen järjestön tavoitteena on kehittää avointa tiedonsiirtoa ja hallintaa infrastruktuurin sekä rakennusten suunnittelussa, toteutuksessa ja ylläpidossa. 

Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtö- ja tuloaulan laajennus on aiemmin palkittu vuonna 2022 Tekla BIM Global Awards -palkinnolla maailman parhaasta tietomallinnuksesta. Uusi terminaali on saanut myös kansainvälistä tunnustusta vuonna 2022 voitettuaan arvostetun Pix Versailles 2022 -arkkitehtuuri ja design-kilpailun. Tänä vuonna kansainvälinen lentoasemajärjestö ACI valitsi Helsinki-Vantaan lentoasema parhaaksi eurooppalaiseksi lentoasemaksi omassa kokoluokassaan.