Havainnekuva ratikasta Teiskontien ylittävällä uudella raitiotiesillalla idän suuntaan. Kuva: Tampereen Raitiotie Oy/WSP 

PIRKKO-allianssi toteuttaa Tampereen ratikan laajennuksen

Tampereen Raitiotie Oy on valinnut PIRKKO-yritys­ryhmittymän Pirkkala-Linnainmaa -raitio­tien allianssin toteuttajaksi. Pirkkalaan ja Linnainmaalle laajentuvan ratikka­linjan kehitys­vaihe alkaa syksyllä Swecon, YITn, AFRYn ja NRC Groupin yhteis­työnä. Tilaajia allianssissa edustavat Tampereen Raitiotie Oy, Tampereen kaupunki ja Pirkkalan kunta.

Havainnekuva ratikasta Teiskontien ylittävällä uudella raitiotiesillalla idän suuntaan. Kuva: Tampereen Raitiotie Oy/WSP 

Tampereen ja Pirkkalan valtuustojen on tarkoitus päättää raitio­tien rakentamisesta loka­kuussa 2024, ja liikennöinti voisi alkaa tammikuussa 2029. Ratikka­linjan kehitys­vaiheen kustannus­arvio on noin 13,5 miljoonaa euroa.

Hanke koostuu kahdesta rata­haarasta sekä nykyisen varikon laajennuksesta. Rata­haarat rakennetaan Sorin aukiolta Pirkkalan Suuppaan ja Kaupin kampukselta Linnainmaalle. Uutta raitiotie­linjaa syntyy yhteensä noin 13,6 kilometriä, johon kuuluvat myös Valtatie 9 ja 12 ylittävät raitiotiesillat.

Kehitysvaihe työllistää Swecolta noin 50 asian­tuntijaa, jotka työskentelevät PIRKKO-yritys­ryhmittymässä katu-, liikenne-, silta-, raitio­tie-, sähkö- ja teknisten järjestelmien suunnittelu­tehtävissä, kaavoitus-, maan­käyttö-, luvitus- ja ympäristö­konsultoinnissa, viestintä- ja vuoro­vaikutus­tehtävissä sekä tiedon- ja riskienhallinnassa.

– On hienoa päästä tekemään yhteis­työtä Tampereen kaupungin, Pirkkalan kunnan ja Tampereen Raitiotie Oy:n kanssa entistäkin kestävämmän, elin­voimaisemman ja toimivamman kaupunki­seudun kehittämiseksi, sanoo Swecon Infra ja liikenne -toimi­alan johtaja Juho Siipo.