Kuva: Helsinki Marketing / Yiping Feng ja Ling Ouyang.

Helsinki irti kivihiilestä: 252 ehdotusta kilpailee miljoonasta eurosta

Kuva: Helsinki Marketing / Yiping Feng ja Ling Ouyang.

Helsingin kaupungin mukaan kilpailuun ilmoittautumisissa korostuu poikkitieteellinen osaaminen sekä kansainvälisyys ja ehdotusten joukossa on uudenlaisia ideoita ja konsepteja.

”Halusimme kilpailun avulla paitsi hakea vastauksia omaan energiantuottamisen haasteeseemme myös tarjota Helsingin alustana, jossa uudenlaisia, pitkäaikaisesti kestäviä tulevaisuuden ratkaisuja voidaan rakentaa. Tässä näytämme onnistuneen äärimmäisen hyvin, samoin kuin tavoitteessamme synnyttää keskustelua ja uudenlaista ajattelua niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Ilmastonmuutos on globaali kriisi, josta selviämme vain selkeällä kunnianhimon tason nostolla. Olen iloinen siitä, että useat kollegani ympäri maailmaa ovat esittäneet halunsa seurata esimerkkiämme ja odottavat kilpailun mukanaan tuomia oppeja ja ratkaisuja”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

”Tämä tulee jatkossa toivottavasti poikimaan uudenlaisia kansainvälisiä mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle. Helsinki Energy Challenge on haastekilpailu, mutta samalla innovatiivinen julkinen hankinta. Tästä syystä emme valitettavasti voi vielä julkistaa ratkaisujen sisältöjä. Uskallan kuitenkin jo sanoa, että Helsinki Energy Challengella tulee olemaan paljon sellaisia positiivisia vaikutuksia, joita ehkä emme osanneet odottaakaan”, toteaa Helsinki Energy Challengen projektinjohtaja Laura Uuttu-Deschryvere.

Kilpailuehdotukset arvioidaan lokakuun aikana. Arviointikriteerit ovat ehdotuksen ilmastovaikutus, vaikutus luonnonvaroihin, kustannusvaikutus, toteuttamisaikataulu, toteutettavuus, toimitusvarmuus ja kapasiteetti. Finaalivaiheeseen valitaan korkeintaan 15 ehdotusta marraskuun alussa. Finaaliin valitut tiimit kutsutaan yhteiskehittämisvaiheeseen, jonka aikana ne saavat tukea ratkaisun edelleen kehittämiseen ja lisätietoa pystyäkseen räätälöimään ideansa vielä paremmin Helsingin kontekstiin sopivaksi.

Kansainvälinen tuomaristo arvioi finalistitiimien lopulliset kilpailutyöt vuoden 2021 alussa ja kilpailun voittaja julkistetaan maaliskuussa 2021.