Kuva: helsinki.fi/Ari Aalto

Helsingin yliopiston päärakennus on Vuoden Työmaa 2020

Kuva: helsinki.fi/Ari Aalto

Peruskorjauksen nyt käynnissä olevaan ensimmäiseen toteutusvaiheeseen kuuluvat Senaatintorin puoleisen Engelin suunnitteleman osan lisäksi Yliopiston- ja Aleksanterinkatujen suuntaiset J.S. Sirénin suunnittelemat kaksikerroksiset osat.

Helsingin yliopiston päärakennus on suojeltu kulttuurihistoriallisesti huomattavana rakennuksena. Peruskorjauksessa tiloja korjataan vastaamaan nykyisiä teknisiä ja toiminnallisia vaatimuksia. Talotekniikkaa uudistetaan, esteettömyyttä parannetaan ja opetustiloja modernisoidaan. Uudistukset tehdään historiaa kunnioittaen niin, että ulkonäkö yksityiskohtia myöten säilyy alkuperäisen mukaisena.

Allianssissa hankkeen tilaajana toimii Helsingin yliopiston rahastot, urakoitsijana YIT ja hankkeen arkkitehtisuunnittelijana Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy.

Tänä vuonna Vuoden Työmaa -kisan valintakriteereissä painottuivat hankkeen vaativuus, työmaan johtaminen ja työturvallisuus, suunnittelun ohjauskeinot sekä erikoisurakoitsijoiden ja työntekijöiden ammattitaidon hyödyntäminen tuotantosuunnitelmien kehittämisessä.

”Historiallisten arvorakennuksien peruskorjaaminen on yksi YIT:n erikoisosaamisalueista, ja olemme erittäin iloisia Vuoden työmaa 2020 -tunnustuksesta, joka on kiitos niin projektinhallinnan kuin rakentamisen ammattilaisillemme,” kertoo YIT:n korjausrakentamisen johtaja Kalevi Stenman.

Päärakennuksen ensimmäisen vaiheen korjaustyöt on aloitettu 2019 toukokuussa, ja ne valmistuvat kesällä 2021.

Vuoden Työmää -kisan järjestää Rakennuslehti. Kisa on järjestetty vuodesta 1986 lähtien. Tänä vuonna raatiin kuuluivat Maria-Elena Ehrnrooth RKL:stä, Matti Kruus Indeprosta, Juhani Karhu A-Insinööreistä, Jukka Hietavirta aluehallintovirastosta, Juha-Matti Junnonen Tampereen yliopistosta sekä toimittajat Vesa Tompuri ja Seppo Mölsä.