Kuva: Jenna Pietikäinen/Helsinki Partners

Helsingin Sibeliuksenpuiston peruskorjaus alkaa

Töölön Sibeliuksenpuiston länsiosa kunnostetaan vuosien 2023–2024 aikana. Peruskorjauksessa uusitaan muun muassa Sibelius-monumentin ympäristöä, puistokäytäviä ja puiston leikkipaikka. Puistoon tulee myös uusi kuntoilualue ja koira-aitaus. Työt alkavat maaliskuussa huonokuntoisten puiden poistolla.

Kuva: Jenna Pietikäinen/Helsinki Partners

Poistettavat puut sijaitsevat Sibeliuksenpuiston länsiosassa. Suurin osa poistettavista puista on todettu kuntoarvioinnissa lahoksi, tuholaisten vaurioittamaksi tai muuten huonokuntoiseksi. Myös puiston rakennustöihin liittyen joudutaan poistamaan yksittäisiä puita, jotka eivät kuitenkaan ole merkittäviä maisemapuita. Osalle arvokkaimmista puista tehdään hoitotoimenpiteitä, jotta ne pystytään säilyttämään.

Puut poistetaan maaliskuussa ennen lintujen pesimäaikaa. Runkoja sijoitellaan lahopuutarhoiksi puistoon sekä uuteen koira-aitaukseen. Peruskorjauksen yhteydessä istutetaan runsaasti uusia puita ja kasveja.

Varsinaiset kunnostustyöt alkavat alkukesästä. Töitä tehdään osa-alueittain, jotta puistossa on aina alueita käytettävissä oleskeluun. Sibelius-monumentin välittömässä ympäristössä töitä tehdään sesonkiajan ulkopuolella eli syksyn, talven ja varhaiskevään aikana.

Monumentin edustalla sijaitsevan Musiikkiaukion kivituhkapinnoite uusitaan ja aukiota laajennetaan mahdollistamaan pienimuotoisia musiikkitapahtumia. Aukio varustetaan tapahtumasähköllä, ja sinne voidaan jatkossa sijoittaa tapahtumien ajaksi pieni siirrettävä esiintymislava tai -katos.

Monumenttia ympäröivät puistokäytävät rajataan kivireunuksin ja matalin suoja-aidoin, jotta ne kestävät paremmin kulutusta. Läheisille turistibussien pysähtymisalueille Mechelininkadulla ja Merikannontiellä tehdään uudet sisääntuloaukiot, jotka pinnoitetaan luonnonkivellä ja rajataan paasikivipenkeillä.

Leikkipaikka uusitaan ja leikkipaikan läheisyyteen tulee uusi kuntoilupaikka. Mechelininkadun kulmaukseen entisen minigolfradan paikalle rakennetaan
uusi koira-aitaus pienille koirille.

1800-luvuilta peräisin olevien Pauligin huvilan, Villa Bråvallan ja Miramarin huvilan kivijalan ympäristöjen kulkureittejä uusitaan.

Puiston nykyinen koristelampi kunnostetaan ja toinen, jo hävinnyt lampi palautetaan. Lampien välille tehdään kivipuro, ja Sibelius-monumentin
viereiseen lampeen palautetaan suihkulähde. 

Puistoon lisätään myös runsaasti uusia penkkejä oleskelua varten, ja sen valaistus uusitaan.