Havainnekuva: Åbo Akademin säätiö

Hartela rakentaa Astran Åbo Akademin kampukselle

Pinta-alaltaan 10 200 neliömetrin Astra-rakennuksesta tulee osa Tähtikorttelia. Rakentaminen alkaa pian, ja rakennus valmistuu vuoden 2025 syksyllä. Tilaajana on Åbo Akademin säätiö.

Havainnekuva: Åbo Akademin säätiö

Rakennuksesta tulee Åbo Akademin opiskelijoiden ja henkilö­kunnan kohtaamis­paikka, mutta se toimii myös Turun vanhan­kaupungin olohuoneena. 

Astraan tulee neuvonta- ja tuki­palveluita, kirjasto­palveluita, ravintola, kahvila sekä tiloja opetusta, ryhmä­työskentelyä ja itsenäistä opiskelua varten. Uudis­rakennusta tulee käyttämään myös Åbo Akademin yhteis­kunta­tieteiden tiedekunta.

– Tavoitteenamme on luoda Astraan parhaimmat tilat oppimiselle ja opetukselle samalla, kun minimoimme ympäristö­vaikutukset. Olemme ylpeitä siitä, että voimme olla osa tätä hanketta, Åbo Akademin säätiön kiinteistö­päällikkö Mika Soinio sanoo.

Soinion mukaan uudisrakennus yhdistää jo korttelissa olevia rakennuksia luontevasti yhteen, mikä helpottaa käyttäjien liikkumista ja lisää rakennusten käyttöä.

– Kohde sijaitsee kulttuuri­historiallisesti tärkeässä ympäristössä Turun keskustassa Tuomiokirkon välittömässä läheisyydessä. Samassa korttelissa toimii muiden muassa opetus­rakennuksia, jotka ovat normaalisti käytössä koko hankkeen ajan. Hyvällä ennakko­suunnittelulla ja Hartelan vahvalla projektinjohto-osaamisella varmistamme, että rakennus­työt toteutetaan muita toimintoja häiritsemättä, Hartela Länsi-Suomen alue­johtaja Lauri Piitari toteaa.

Arkkitehti- ja pääsuunnittelusta on vastannut Pekka Mäki työ­ryhmineen Sigge Arkkitehdit Oy:stä. Hankkeen tavoitteena on neljän tähden RTS-sertifikaatti. Hartelan mukaan hiili­jalan­jälki minimoidaan rakentamisen aikana, ja ali­hankkijoiden on sitouduttava hiili­neutraaleihin suunnitelmiin.