Börsin vanhin, suojeltu rakennus on hotellin juhla- ja kokoustilana.

Hamburger Börsin 40-vuotias hotellirakennus on vaihtunut uuteen

Turun torin lähelle, Kauppiaskadun varteen valmistui vuonna 1885 Hamburger Bierhalle -ravintolan laajennus. Bierhallesta tuli Börs, ja sen pariksi valmistui Kauppias-kadun ja Eerikinkadun kulmaan Hamburger Börs -hotelli vuonna 1909. Hotelli purettiin vuonna 1976, ja sen tilalle nousi uusi rakennus vuonna 1979. 

Börsin vanhin, suojeltu rakennus on hotellin juhla- ja kokoustilana.

Vuonna 2017 hotellikiinteistön omistaja Lähitapiola Kiinteistövarain-hoito Oy kysyi rakennusliikkeiltä valmiuksia lähes 40-vuotiaan rakennuksen peruskorjaukseen.  Neuvottelujen jälkeen YIT sai työn, hanke-sopimus kirjoitettiin vuonna 2018, ja hankesuunnittelu käynnistyi. Selvitysten ja tutkimusten myötä peruskorjauksesta tuli uudisrakentamista. 

– Oli ihan selvää, että vanha kannattaa purkaa pois ja rakentaa uusi hotelli tilalle. Niin saataisiin parempi toiminnallisuus, ja hinta olisi suunnilleen sama kuin peruskorjauksella, yksikönjohtaja Jukka Lämsä YIT Suomi Oy:n Lounais-Suomen Talonrakentamisen yksiköstä sanoo. 

Hamburger Börsin uudisrakennus on torin laidalla. Toriparkki on valmis, torin pintatyöt jatkuvat.

Purkupäätös ei Lämsän mukaan kohdannut turkulaisten tai Turun rakennus-valvonnan vastarintaa. Urakkasopimus tehtiin keväällä 2019, ja 40-vuotiaan hotellirakennuksen purku alkoi kesällä.

– Kaikki muu lähti, vain hyvät kaivinpaalut hyödynnettiin uuden perustuksissa, Lämsä kertoo. Rakennuksen vanhat betonielementit menivät kierrätykseen muun muassa teiden pohja-aineeksi. Uuteen hotelliin tehtiin sisäpihalle kiertyvä lisäsiipi, joka myös paalutettiin; Turun keskustassa kallio on kymmenien metrien savikerroksen alla. 

Uuden hotellin rakentaminen käynnistyi keväällä 2020. Samalla peruskorjattiin Hamburger Börsin suojeltua vanhaa osaa. Työmaat täyttivät koko tontin, tilaa materiaalien säilytykseen ei ollut. Logistiikkaa varten hankkeeseen otettiin mukaan logistiikkaoperaattoriksi Carinafour Oy, jonka digitaalisilla ratkaisuilla hoidettiin materiaalien ohjaus, aika-taulutus ja työmaan johtaminen. Työmaasta tuli tahtiohjattu.

Pääsisäänkäynti on uuden siipiosan ja vanhan Börsin kulmasta, Börsin pöheiköstä.

Hotellirakennus on elementtirakenteinen, porraselementit toimivat rungon jäykistäjinä. Hotellin alla on 25 pysäköintipaikkaa, ja viereinen maanalainen Toriparkki palvelee myös hotellivieraita. Hotellin julkisivussa on torille päin travertiinikiveä, siipirakennuksen pinnassa on termoelementin päällä peltikasetti. 

Hotellissa on 272 huonetta. Suurin osa kylpyhuoneista on Italiassa valmistettuja betonisia kylpyhuone-elementtejä, joissa oli kaikki valmiina laattoja, saniteettikalusteita ja peilejä myöten. Vain esteettömiksi rakennetut ja sviittien kylpyhuoneet on tehty paikalla.

Rakennus on liitetty kaukolämpöön ja kaukokylmään, ja sen katolla on pieni aurinkovoimala. Hotellille on haettu Leed-ympäristöluokittelun platinatason sertifikaattia. Hotellioperaattori Scandic hakee toiminnalleen Joutsenmerkkiä sekä Visit Finlandin kehittämää Sustainable Travel Finland -merkkiä.

Yleisön pyynnöstä vanhan Börsin kallistumia ei korjattu laajassa peruskorjauksessa.

Hamburger Börsin vanha osa on hotellin kokous- ja juhlatila. Yleisön pyynnöstä tuntuvasti kallellaan olevaa rakennusta ei ole remontin yhteydessä suoristettu, vaikka rakennus on muuten laajasti peruskorjattu ja se on saanut modernin talotekniikan.  

Uudessa hotellissa on bruttoalaa noin 17 500 neliötä ja peruskorjatussa Börsissä noin 2500 neliötä. Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Schauman Arkkitehdit. 

Uusi Hamburger Börs avataan 1. marraskuuta 2021.  

Teksti ja kuvat: Jaana Ahti-Virtanen