Havainnekuva Stångbyn uudesta asuinalueesta. Kuva: lund.se/gebwell.fi

Gebwelliltä lämpöpumput uuteen kaukolämpöverkkoon Ruotsissa

Suomalaisyritys Gebwell on tehnyt sopimuksen ruotsalaisen energiayhtiö Kraftringenin kanssa lämpöpumppujen toimittamisesta Etelä-Ruotsin Stångbyhyn rakennettavaan geoenergilaitokseen. Lämpöpumput muodostavat perustan paikalliselle kaukolämpöjärjestelmälle.

Havainnekuva Stångbyn uudesta asuinalueesta. Kuva: lund.se/gebwell.fi

Gebwellin mukaan sen viidellä Taurus Inverter PRO -lämpöpumpulla lämmitetään ja jäähdytetään lähes 300 huoneistoa. Pumput asennetaan kohteeseen syksyn 2021 aikana, ja ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan vaiheittain vuosina 2022–2023.

Perinteiseen kaukolämpöverkkoon ei ollut mahdollista liittyä vieressä sijaitsevan junaradan takia, joten oli löydettävä toinen vaihtoehto. Päädyttiin toteuttamaan lämpöpumppuja hyödyntävä geoenergialaitos, joka lämmittää ja jäähdyttää alueen uudiskodit.

– Gebwellin lämpöpumput auttavat meitä täyttämään alueen ainutlaatuiset vaatimukset, kun rakennamme täydellisen energiajärjestelmän paikallisesti tuotetulla kaukolämmöllä ja -jäähdytyksellä. Laitteiden asuinkiinteistöjen määrän kattava tekninen suorituskyky sekä niiden turvallisuus olivat meille ensisijaiset valintakriteerit. Rakennettava lämpöjärjestelmä sijaitsee asuinalueen välittömässä läheisyydessä, joten lämpöpumpuilla minimoidaan myös esimerkiksi tulipaloriskit, kun niissä käytettävässä kylmäaineessa ei ole poikkeuksellisia paloluokituksia, Kraftringenin Stångby-hankkeen projektipäällikkö Jon Svärd kertoo.

– Toimitettava ratkaisu ja malli soveltuu kohteeseen erityisen hyvin, koska Taurus Inverter on monin tavoin uuden sukupolven lämpöpumppu. Lämpöpumpuilla pystymme optimoimaan paikallisen lämmöntuotannon asuinalueella sekä korkea- että matalakuormitusten aikana, kertoo lämpöpumppujen myynnistä ja toimituksista Gebwellin Ruotsin tytäryhtiössä vastaava Thomas Lindhstorm.

Gebwellin mukaan Stångbyn kaltaisia geoenergialaitoksia ei Suomessa ole vielä toteutettu.