Kuva: gasgrid.fi/Jussi Nukari/Lehtikuva

Gasgridin kelluva LNG-terminaali on käyttövalmis

Inkoon satamassa kelluva LNG-terminaali Exemplar on integroitu Gasgridin kaasunsiirtoverkkoon, ja kaasun toimitukset voidaan käynnistää. 

Kuva: gasgrid.fi/Jussi Nukari/Lehtikuva

– Olemme saaneet kelluvan LNG-terminaalimme täysin käyttövalmiiksi, ja kaikki tarvittavat viranomaisluvat kaupallisen toiminnan käynnistämistä varten ovat kunnossa. Kaikki on nyt viimeistelty ja koekäytetty. Tämä tarkoittaa sitä, että terminaalimme asiakkaat voivat ryhtyä jakelemaan kaasua teollisuuden, energiantuotannon ja kotitalouksien tarpeisiin Suomen lisäksi myös Baltian maissa, Gasgrid Finlandin siirtoliiketoiminnasta vastaava johtaja Esa Hallivuori kertoo.

291 metriä pitkä kelluva terminaali sisältää täyteen lastattuna noin 68 000 tonnia nesteytettyä maakaasua. Määrä tarkoittaa noin 1 050 GWh energiaa. Nesteytetty maakaasu hyörystetään laivassa uudelleen kaasuksi, jonka jälkeen kaasu siirretään lastausvarren ja 2,2 kilometriä pitkän yhdysputken kautta Gasgridin kaasuverkon kautta loppuasiakkaiden käyttöön. 

Gasgridin mukaan laivan 40 TWh:n vuotuinen höyrystyskapasiteetti ylittää selvästi Suomen vuotuisen maakaasun käyttötarpeen. LNG-terminaali mahdollistaa myös Balticconnector-yhdysputken kautta kaasutoimituksia Baltian maihin ja Puolaan.      

– Koko LNG-terminaalilaivaprojekti tarjoaa hienon esimerkin siitä, miten saumattomasti tiimityö osaavien kumppaneiden kesken parhaimmillaan sujuu. Käyttövalmis LNG-terminaalimme parantaa myös suomalaisen yhteiskunnan huoltovarmuutta, sanoo Hallivuori. 

LNG-terminaaliin toimitetaan nesteytettyä maakaasua kansainvälisiltä markkinoilta. Gasgridin mukaan terminaalissa ei käytetä venäläistä maakaasua ja LNG-terminaalin avulla Suomi pääsee pysyvästi eroon venäläisen kaasun riippuvuudesta. Kelluvan LNG-terminaalia operoinnista vastaa Gasgridin tytäryhtiö Gasgrid Floating LNG Terminal Finland.