Eteläesplanadi 16 on myytävänä

Senaatti-kiinteistöt on käynnistänyt Eteläesplanadi 16:ssa sijaitsevan toimistokiinteistön myynnin. Rakennus on kulttuurihistoriallisesti arvokas, Lars Sonckin suunnittelema ja vuonna 1908 valmistunut kivitalo.

Myytävä kiinteistö sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa. Kohde edustaa kansallisromanttista suomalaista jugendia, jossa Senaatin mukaan heijastuvat keskieurooppalaiset ihanteet. Rakennus on tyyliltään kadun muista rakennuksista täysin poikkeava, ja se on suojeltu asetuksella.

Rakennuksessa on seitsemän kerrosta, ja sen kerrosala on yhteensä noin 4910 neliötä. Kohteessa on hyvin näyttäviä tiloja kuten Sonckin Sali, joka on entinen pankkisali.

Kohde oli Hypoteekkiyhdistyksen käytössä vuoteen 1939 asti, jolloin Suomen valtio osti kiinteistön Kansaneläkelaitoksen käyttöön. Vuonna 1956 tiloihin muutti Kouluhallitus ja rakennusta laajennettiin ensimmäisen kerran. Tilanpuutteen takia rakennukseen tehtiin toinen kaksikerroksinen korotus, tällä kertaa pihasiiven päälle.

Kouluhallitus muutti pois talosta 1970-luvun puolessavälissä ja rakennus peruskorjattiin vuosien 1976–1978 aikana. Juhannusyönä 1976 tulipalo tuhosi työmaalla rakennuksen alkuperäisiä rakenteita ja viivästytti peruskorjauksen aikataulua. Liikenne- ja viestintäministeriö muutti taloon vuonna 1977.