Havainnekuva: EKE-Rakennus

Microsoftin datakeskuksen kaava sai lainvoiman Kirkkonummella

Kirkkonummen kunnan, Fortumin ja EKE-Rakennuksen yhdessä kehittämä Kolabackenin alueen asemakaava sai lainvoiman. Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että kaavasta ei myönnetä jatkovalituslupaa.

Havainnekuva: EKE-Rakennus

Kehä III:n ja Länsiväylän kulmassa sijaitsevaan Kolabackeniin on suunnitteilla Suomen suurimpiin kuuluva datakeskus. Kyseessä on todennäköisesti myös Kirkkonummen kaikkien aikojen suurin rakennushanke. Kaava-alue on kooltaan yli 100 hehtaaria, ja se on ollut EKE:n omistuksessa 1980-luvulta lähtien.

EKE-Rakennuksen toimitusjohtaja Tea Ekengren-Saurénin mukaan Kolabacken ja sen ympäristö on yksi Helsingin seudun lähialueen merkit­tä­vim­mistä kehit­tä­mi­sa­lu­eista. 

– Datakeskusinvestointi on valtakunnallisesti ja erityisesti Kirkkonummen kannalta erittäin merkittävä. Se vauhdittaa laaja-alaisesti koko alueen kehittymistä. Datakeskuksen ympärille on tulossa työpaik­kak­lus­teri ja sen läheisyyteen asuinalueita, Ekengren-Saurén kertoo.

Alueelle odotetaan työvoimavaltaisia yrityksiä, jotka tarvitsevat nopeita datayhteyksiä tai tehokasta sähkönsyöttöä. 

Vajaa vuosi sitten julkistettiin, että Microsoft rakennuttaa pääkaupunkiseudulle kolme suurta datakeskusta. Ne sijaitsevat Kirkkonummen lisäksi Espoossa ja Vihdissä. Hankkeet ja niiden sijainnit on suunniteltu niin, että Fortum voi kierrättää datakeskuksissa syntyvää hukkalämpöä suoraan kaukolämpöverkkoon. Laskelmien mukaan keskuksista talteen otettava hukkalämpö kattaa noin 40 % Kirkkonummen, Espoon ja Kauniaisten kaukolämmöntarpeesta.