Oikealla palkinnon vastaanottaneet Consti Talotekniikan Minna Vierula ja Heikki Mäki, vasemmalla tuomaristosta Samuli Könkö ja Risto Kosonen. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Consti Talotekniikan uutuus on Vuoden energiaratkaisu

Vuoden energiaratkaisu on Consti Talotekniikka Oy:n Consti Optimi -monienergiajärjestelmä. Voittaja julkistettiin FINVACin järjestämässä Rakennusten energiaseminaarissa Pikku-Finlandiassa 9.marraskuuta.

Oikealla palkinnon vastaanottaneet Consti Talotekniikan Minna Vierula ja Heikki Mäki, vasemmalla tuomaristosta Samuli Könkö ja Risto Kosonen. Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Kilpailussa etsittiin uutuutta, jolla voidaan todistettavasti saada aikaan kustannustehokas ratkaisu rakennuksen energiankäyttöön ja hiilijalanjälkeen tai omavaraisuuden parantamiseen. Ratkaisun piti olla sovellettavissa uudis- tai korjausrakentamisessa, ja sen piti olla pilotointi- tai kaupallistamisvaiheessa. Kisaan saivat osallistua Rakennusten energiaseminaarin näyttelyyn osallistuneet yritykset ja yhteisöt.

– Vuoden energiaratkaisun valinnassa painotettiin ehdotuksen vaikuttavuutta pienentää energiankulutusta ja edelleen kasvattaa uusiutuvien energialähteiden käyttöä, tuomariston puheenjohtaja Risto Kosonen kertoo.

Vuoden energiaratkaisuksi valittu Consti Talotekniikka Oy:n Consti Optimi -monienergiajärjestelmä, joka hallitsee rakennuksen energiataloutta ja sisäolosuhteita. Järjestelmä on julkistettu 23.9.2022, ja sille etsitään nyt ensimmäistä sovelluskohdetta. 

Consti Optimin sanotaan alentavan kiinteistöjen lämmityksen, jäähdytyksen ja ilmanvaihdon kokonaisenergiankulutusta jopa 50 %. Järjestelmä hyödyntää rakennuksen hukkalämpöjä, aurinkolämpöä ja -sähköä sekä geoenergiaa. Lisäenergiaa saadaan kaukolämmöstä tai bioöljystä. Hukkalämpöjä varastoidaan kallioon talvikautta varten. Näin tarvitaan vähemmän kalliokaivoja eikä maaperä jäähdy vuosien kuluessa, Consti Talotekniikka kertoo.

– Consti Optimi perustuu Constin kehittämään ohjelmistoon, joka säätää ja valvoo järjestelmää niin, että energiankulutus pysyy minimissään. Hankkeen alussa energiankulutus ja säästöt lasketaan luotettavasti IDA Ice-simulointiohjelmistolla siten, että kokonaisuus toimii optimaalisesti, Consti Talotekniikka -toimialan energiaratkaisujen johtava asiantuntija Heikki Mäki kertoo.

Järjestelmä sopii Mäen mukaan toimistoihin, hotelleihin, oppilaitoksiin ja monitoimirakennuksiin, erityisesti korjaus- mutta myös uudisrakentamiseen. Mäen mukaan järjestelmän hyödyt ovat suurimmat rakennuksissa, joissa syntyy hukkalämpöä, jota järjestelmä voi kierrättää ja varastoida.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Risto Kosonen (Aalto-yliopisto, FINVAC ry), Maarit Haakana (ympäristöministeriö), Päivi Laitila (Motiva), Mikko Somersalmi (RAKLI ry), Pekka Vuorinen(Rakennusteollisuus RT) ja Samuli Könkö (Suomen LVI-liitto SuLVI ry).