Biopohjaisten akustiikkalevyjen pilottilaitos käynnistyi

Suomalainen puukuitupohjaisten akustisten ratkaisujen toimittaja Aisti käynnisti vuoden 2022 lopussa Jyväskylässä kaupallisen pilottilaitoksen, joka valmistaa muovittomia akustiikkalevyjä vaahtorainaamalla. 

– Olemme edelläkävijänä kehittämässä innovatiivisia, vaahtorainattuja ja puukuituisia akustisia ratkaisuja, jotka täyttävät turvallisuus-, toiminnallisuus- ja hiilineutraaliusstandardit ilman lisäkustannuksia rakennuttajille, Aistin perustaja ja teknologiajohtaja Petri Jetsu sanoo. Vaahtorainaus on matalatiheyksisten puukuitulevyjen valmistusprosessi, jossa kuitujen kantaja-aineena käytetään vesipohjaista vaahtoa.

Jetsun mukaan Aistin biopohjaiset akustiikkalevyt ovat muovittomia ja 100-prosenttisesti kierrätettäviä. 

Pilottilaitoksella viimeistellään akustiikkalevyjen tuotekehitystä ja skaalataan vaahtorainausteknologiaa. Pilottilaitos valmistaa myös demotuotteita.

Pilottilaitos toimii Aistin mukaan myös tutkimuskeskuksena, jossa selvitetään vielä hyödyntämättömien selluloosakuitujakeiden ja kierrätysmateriaalien käyttöä ja kehitetään ratkaisuja kestävämpään ja hiilineutraalimpaan rakennusteollisuuteen.

– Luomme uuden sukupolven luonnollisia rakennusmateriaaleja, joissa käytetään uusiutuvia materiaaleja kuten kierrätettyä puuvillaa ja paperia sekä innovatiivista regeneroitua selluloosaa, Jetsu kertoo.