Holzwerke Bullinger liimaa Metsä Woodin LVL-palkit suuremmiksi GLVL-palkeiksi. Kuva: Holzwerke Bullinger

Berliiniin rakennetaan 32 puukoulua moduuleista

Berliinin kaupunki on päättänyt rakentaa 32 puukoulua vuoteen 2025 mennessä.  Ensimmäiset kuusi koulua ovat jo valmistuneet. Moduulien valmistuksessa käytetään Metsä Woodin tuotteita, rakennusurakoitsija on itävaltalainen Kaufmann Bausysteme (KBS). 

Holzwerke Bullinger liimaa Metsä Woodin LVL-palkit suuremmiksi GLVL-palkeiksi. Kuva: Holzwerke Bullinger

Berliinin kaupunkiin rakennetaan parhaillaan kolmikerroksisia puisia kouluja itävaltalaisen elementtirakentaja Kaufmann Bausysteme (KBS) toimesta. 

– Kuusi koulua on jo rakennettu, ja vuoteen 2025 mennessä on tarkoitus rakentaa yhteensä 32 koulua. Rakennusmenetelmän nopeus oli ratkaiseva tekijä. Tehdasvalmisteisten moduulien avulla rakennusaika voidaan puolittaa, kertoo Sebastian Hagspiel Kaufmann Bausystemestä.

Yksi koulu koostuu lähes 100 puumoduulista, joista kukin on 3 metriä leveä ja 8 metriä pitkä. Kaikki moduulit rakennettiin valmiiksi tehtaalla ja koottiin yhteen työmaalla. Luokkahuoneiden pilarittoman pohjaratkaisun aikaansaamiseksi moduulien liitoksissa oli käytettävä 8 metriä pitkiä palkkeja. 

– Rakenteellisista syistä liimapuu ei soveltunut tähän hankkeeseen. Teräspalkit eivät myöskään olleet ratkaisu meille eikä arkkitehdeille, sanoo Sebastian Hagspiel. Rakennesuunnittelijat päättivät lopulta käyttää GLVL-viilupuusta valmistettuja palkkeja.

Metsä Woodin Kerto LVL -viilupuusta tehtävät GLVL-palkit valmisti saksalainen Holzwerke Bullinger. Suomalaisessa LVL:ssä on kolmen millimetrin paksuisia kuusiviiluja yhteen liimattuina. 

– Olemme päivittäneet valmistusprosessimme niin, että voimme liimata yhteen myös LVL-palkkeja. Verrattuna liimapuuhun LVL on tasalaatuista, ja sen kantavuus onkin siksi erittäin suuri. Sen johdosta GLVL-palkit ovat erittäin kestäviä ja ne ovat lujuus-painosuhteeltaan vahvempia kuin teräs, Bullingerin tuotantopäällikkö Ingo Faller sanoo.