Auris Energiaratkaisut mukaan Hekan innovaatio-ohjelmaan
Helsingin kaupungin asunnot (Heka) etsii uusia ja vähähiilisiä rakennus- sekä asumisratkaisuja innovaatio-ohjelman avulla. Auris on mukana ohjelmassa patentoidulla kytkennällä, jonka avulla kaukolämpötaloon voidaan asentaa lämpöpumput optimaalisesti kaukolämmön rinnalle.
Hekan innovaatio-ohjelma on yksi Hekan kestävyyshankkeista, joka edistää yhteiskunnan sekä asumisen muutosta vähähiiliseksi. Innovaatio-ohjelma tukee Hekan HELENA-projektia, jonka tavoitteena on vähentää laajojen peruskorjauskohteiden energiankulutusta jopa 40 %.
Hekan lisäksi innovaatio-ohjelmassa ovat mukana Swecoon kuuluva Gaia Consulting sekä kiinteistö- ja rakennusalan kestävää digitalisaatiota edistävä KIRAHub.
Innovaatio-ohjelmaan on valittu yhdeksän yritystä: Auris Energiaratkaisut, Ecopal Oy, Energio, EG EnerKey, Finninvent, Kapacity.io, Lumoview Building Analytics GmbH, Simap Oy OptiControl ja Oy Teknocalor Ab. Valitut yritykset saavat valmennusta, ja heidän ratkaisujaan pilotoidaan Hekan kohteissa tai aidon ympäristön laboratorioissa. Pilotointi tapahtuu tänä keväänä.
Höyry-, lämpö- ja jäähdytysratkaisuja sekä teollisuuden energiapalveluja tarjoava Auris osallistuu ohjelmaan patentoidulla kytkennällä, joka on kehitetty yhdessä Lämpösäätö Oy:n kanssa. Kytkennän avulla kaukolämpöön liitettyyn rakennukseen voidaan asentaa lämpöpumput niin, etteivät ne vaikuta kaukolämmön paluuveden lämpötilaan.
Auriksen mukaan kaukolämmön paluuveden lämpötila on ollut ongelma, joka on saattanut estää lämpöpumppujen tuomisen kaukolämpöön kytkettyihin taloihin. Suoraan lämmitysverkoston paluupuolelle kytkettynä kaukolämmön paluuveden lämpötila nousee, joka heikentää kaukolämpöjärjestelmän toiminnan tehokkuutta.
Toinen ongelma ilmavesilämpöpumpuissa on ollut, että tietyissä ulkolämpötila- ja kosteusolosuhteissa ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikkö huurtuu ja sitä pitää sulattaa.
Auriksen mukaan sen kehittämä hybridikytkentä ratkaisee molemmat ongelmat. Ratkaisu varmistaa, että lämpöjohtoverkoston paluuvettä ei lämmitetä, jolloin lämpöpumpun tehon määrää järjestelmässä ei tarvitse rajoittaa eikä kaukolämmön paluuveden lämpötila nouse. Myös lämpöpumpun ulkoyksikön sulatusenergia voidaan kytkennän ansiosta korvata kaukolämpöenergialla. Auriksen mukaan tämä tarkoittaa, että lämpöpumppu pystyy sulatusjakson jälkeen palaamaan nopeasti varsinaiseen lämmityskäyttöön.