ateneum
Lue Projektiuutisten kattava artikkeli Ateneumin korjauksesta: https://projektiuutiset.fi/ateneumin-ovet-avautuvat-jalleen/
Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Ateneumin osittainen peruskorjaus on valmis

Senaatti-kiinteistöt on saanut valmiiksi Ateneumin taidemuseon osittaisen peruskorjauksen, ja museo avaa ovensa yleisölle 14. huhtikuuta. Peruskorjauksessa uusittiin museon ilmanvaihtokoneet, rakennettiin uudet saniteettitilat ja toteutettiin uusi sisäänkäynti Ateneuminkujan puolelle.

Lue Projektiuutisten kattava artikkeli Ateneumin korjauksesta: https://projektiuutiset.fi/ateneumin-ovet-avautuvat-jalleen/
Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Museoon saapuvalle vierailijalle uudistuksesta näkyy ensimmäisenä Ateneuminkujan uusi, laajennettu sisäänkäynti, joka on esteetön ja tarjoaa nyt myös paremman suojan museokävijälle. Sisäänkäynnin porrasalue muutettiin puolilämpimäksi tilaksi ja sisäänkäynti sai uuden tuulikaapin.

Yleisölle on rakennettu uudet ja laajemmat saniteettitilat, joiden määrä on yli kaksinkertaistunut. Lisäksi Ateneumin pääportaikko konservoitiin, valaistusta parannettiin, ikkunoita korjattiin, yleisöhissi uusittiin ja ravintolakeittiö peruskorjattiin.

– Ateneum on valtion keskeinen, suojeltu arvokohde. Korjaukset ja muutokset on suunniteltu ja toteutettu kohteen ominaispiirteet ja rakennusperintöarvot huomioiden, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Janne-Pekka Niininen.

Ateneuminkujan puoleisen laajennetun sisäänkäynnin porrasalue muutettiin puolilämpimäksi tilaksi, ja sisäänkäynti sai uuden tuulikaapin. Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Remontissa uusittiin Ateneumin ilmanvaihtokoneet sähkö- ja automaatiojärjestelmineen. Ateneum sai katolleen 90 aurinkopaneelia, jotka vähentävät kiinteistön ostoenergian tarvetta.

Senaatti-kiinteistöt on asettanut kaikille yli 2 miljoonan euron rakennushankkeilleen päästövähennystavoitteet.  Ateneumin hankkeessa tämä on näkynyt esimerkiksi työmaan energiatehokkuutena, käytetyissä materiaaleissa ja kierrätyksessä. Käyttökelpoista tavaraa on ohjattu uudelleenkäyttöön ja myös varastoitu käytettäväksi Senaatin muissa korjauskohteissa.

Rakennuttajana hankkeessa toimi Senaatti-kiinteistöt ja pääurakoitsijana Rakennus Oy Antti J. Ahola.  Pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi LPR-Arkkitehdit Oy ja taloteknisestä suunnittelusta Sweco Talotekniikka Oy. Hankkeen kustannusarvio on 17,7 miljoonaa euroa.

Ateneum on osa Kansallisgalleriaa, johon kuuluvat myös Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseot.