sweco
Kaavio: Sweco

Swecolla työkalu rakennekokonaisuuden kustannuksille ja päästöille

Swecon kehittämä työkalu antaa asiakkaalle ja suunnittelijalle reaaliaikaisen näkymän suunnitteluratkaisun ajantasaiseen hintaan ja hiilijalanjälkeen. Työkalu on integroitu kaikkeen tietomallipohjaiseen rakennesuunnitteluun.

Kaavio: Sweco

Swecon mukaan uusi työkalu voi jopa auttaa käynnistämään jäissä olevia rakennushankkeita, kun vanhasta tietomallista voidaan arvioida tarvittavan investoinnin nykyarvo, muuttaa tarvittaessa kokonaisuutta ja tehdä eri ratkaisujen välisiä vertailuja investointipäätöstä varten.

Työkalun käyttämä data perustuu Suomessa käytettävien rakennustuotteiden ja -palvelujen ilmastovaikutukset kokoavaan CO2data.fi -tietokantaan sekä Swecon laskentapalveluiden keräämään ja ylläpitämään kustannustietoon. Työkalu ei ota huomioon alueen, rakennuspaikan tai rakennusurakan toteutusmallin vaikutusta kustannuksiin.

– Kustannuslaskentahan ei ole suunnittelualan yleinen vahvuus, vaikka automatisoituja työkaluja käyttämällä sekä investointivaiheessa että hankkeen aikana olisi saatavissa suuria säästöjä ja muita mielikuvallisia hyötyjä. Kustannusylitykset, aikataulujen venymiset tai yllättävät kariutumiset ja näistä koituvat sopimussakot värittävät usein yleistä keskustelua. Arvioitua kokonaishintaa täydentämään tarjoamme hankkeen edetessä myös reaaliaikaista kustannusseurantaa ja muita asiakkaan luvuilla räätälöityä kustannustietoa hankeohjauksen tueksi, jos asiakas haluaa varmistua hankkeen kustannusarvion varmasti pitävän, Swecon Talot ja kiinteistöt -toimialan johtaja Ismo Tawast sanoo.

– On tärkeää havainnollistaa, kuinka pienetkin päätökset vaikuttavat hankkeen lopputulokseen ja löytää yhteisesti asiakasta parhaiten palveleva lopputulos, teknologiajohtaja Eetu Partala Swecon Talot ja kiinteistöt -toimialalta toteaa.