varia
Havainnekuva: Raami Arkkitehdit/Arcadia Oy

Ammattiopisto Varia saa uudet tilat Vantaan Vehkalaan

Jatke Oy ja Vantaan kaupungin omistama VTK Kiinteistöt Oy ovat sopineet Vantaan Ammattiopisto Varian uuden toimipisteen rakentamisesta Vantaan Vehkalaan. Hanke toteutetaan projektinjohtourakkana tavoite- ja kattohinnalla. Rakennustyöt käynnistyvät heti, valmista on kesällä 2025.

Havainnekuva: Raami Arkkitehdit/Arcadia Oy

Uudisrakennuksen laajuus on noin 24 250 bruttoneliötä. Rakennus on pääosin 3-kerroksinen ja osittain 4-kerroksinen ammattioppilaitos, jossa sisäpihan puolella on 1-kerroksisia korkeita hallitiloja. Valmistuttuaan oppilaitos palvelee 2130:tä opiskelijaa ja noin 225:tä henkilökunnan jäsentä.

Arkkitehtisuunnittelusta vastaavat Raami Arkkitehdit ja Arcadia Oy. Rakennuttajakonsulttina on WSP Finland Oy.

– Varian uudet tilat rakennetaan palvelemaan erilaisiin ammatteihin opiskelevien monenlaisia tarpeita. On erityisen hienoa päästä toteuttamaan oppimisympäristöä ammattikoululaisille, Jatke Toimitilat Oy:n toimitusjohtaja Antti Raunemaa toteaa.

– Varia Vehkalan toimipisteen rakentaminen on osa laajempaa Ammattiopisto Varian toimitilaverkon kehitystä. Siksi on tärkeää, että Jatke pääsee aloittamaan työt nopeasti ja mahdollistaa siten osaltaan seuraavienkin kohteiden kehittämistyön jatkumisen, VTK Kiinteistöt Oy:n Marko Salmela sanoo.

Varian Vehkalan toimipisteeseen tulee sosiaali- ja terveysalan, sähkö- ja automaatioalan, tieto- ja tietoliikennetekniikka-alan sekä auto-, lentokone- ja logistiikka-alan opiskelijoita. Sisäpihaa käytetään auto-, lentokone- ja logistiikka-alan ajoharjoittelu- ja pysäköintialueena.

Sisätiloihin rakennetaan liikuntasali ja kuntosali puku- ja pesutiloineen. Aulan yhteyteen tulee kahvio, ruokasali ja keittiö. Koulun valmistuskeittiö toimii myös Vantaan valmius- ja aluekeittiönä, jossa tullaan valmistamaan päivittäin noin 3000 ruoka-annosta.

Rakennuksen hallitilojen, lippojen ja pihakatosten päälle rakennetaan viherkattoja ja kolmannen kerroksen katolle sijoitetaan aurinkopaneeleja. Piha-alueelle sijoitetaan maalämpökaivoja. Maalämpöjärjestelmän arvellaan kattavan 50 % rakennuksen lämmöntarpeesta.

Rakennus sijaitsee lentomeluvyöhykkeellä. Ulkovaipan äänitasoerovaatimus perustuu Finavian voimassa olevaan ympäristölupaan.

Suurin osa pysäköintipaikoista sijoitetaan tontin ulkopuoliselle alueelle Vehkalantien länsipuolelle. Alueelle tulee 406 autopaikkaa ja 214 mopopaikkaa.