Alvar Aallon Kanavaranta 1:tä kehitetään uusille käyttäjille

Helsingin kauppatorin kulmassa sijaitseva, Alvar Aallon suunnittelema toimistotalo ”Sokeripala” on Suomen tunnetuimpia toimistorakennuksia. Vuonna 1962 nykyisen Stora Enson, silloisen Enso-Gutzeitin pääkonttoriksi valmistunut rakennus ja sen tilat avautuvat ensi vuonna ensimmäistä kertaa historiansa aikana vuokramarkkinoille.

Stora Enson nykyisen pääkonttorirakennuksen on omistanut vuodesta 2008 saksalainen kiinteistösijoitusrahasto Deka Immobilien WestInvest-InterSelect. Helsingissä Deka omistaa esimerkiksi Kluuvikatu 3:n, Sanomatalon, Hotelli St Georgen ja KPMG:n pääkonttorin. Dekan edustajana Suomessa ja kiinteistön managerina toimii Newsec Property Asset Management Finland Oy.
Vuokralaisen vaihdoksen takia Kanavaranta 1:llä on edessään uudistushanke, jossa tilat muokataan uuden tai uusien käyttäjien tarpeita vastaaviksi. Rakennuksessa toteutettiin vajaa kymmenen vuotta sitten mittava peruskorjaushanke, jossa uudistettiin julkisivuja, taloteknisiä järjestelmiä ja sisätiloja.

Dekan ja tiloja vuokraavan Newsecin mukaan yksi vaihtoehto olisi muuttaa Kanavaranta 1 yhden käyttäjän kiinteistöstä monikäyttäjätilaksi. Esimerkiksi rakennuksen ylimmässä kerroksessa oleva nykyinen henkilöstöruokala ja merinäköalan tarjoava kattoterassi voisivat toimia tulevaisuudessa ravintolana. Myös konferenssi- ja edustustilat voisivat houkuttaa yritystapahtumien tai kokouspalveluiden areenana.

– Rakennuksen toimistotilat ovat pääosin modernia avokonttoria, ja pohjaratkaisu on vapaa eli siinä ei ole kantavia väliseiniä. Vaikka rakennus onkin ollut yhdellä organisaatiolla käytössä, perusratkaisu soveltuu myös erittäin hyvin siihen, että tilat jakautuvat useille eri käyttäjille, Newsecin vuokraustiimin johtaja Jussi Kivitie toteaa.

Deka on kiinnittänyt Kanavaranta 1:n tulevaan kehitysprojektiin arkkitehti (SAFA), tekniikan tohtori Marianna Heikinheimon, joka on vastuussa käyttäjän vaihdokseen liittyvien vuokralaismuutostöiden suunnittelusta. Marianna Heikinheimo on Alvar Aallon arkkitehtuurin asiantuntija.

– Rakennuksessa on vaalea, moderni verkkomainen marmorijulkisivu empirerakennusten rivistön jatkeena. Sisätiloissa on lämminsävyistä travertiinia, messinkiä ja pronssia. Upeita sisätiloja korostavat rakennuksen julkisimmissa tiloissa Aallon huonekalut ja valaisimet, Heikinheimo kertoo.

Hänen mukaansa edellinen peruskorjaus toteutettiin onnistuneesti ja rakennuksen tunnelma on säilynyt hyvin. Samat tavoitteet ovat myös tulevassa uudistuksessa.

– Deka arvostaa Alvar Aallon perinnön kulttuurillista arvoa. Aalto on yksi modernin arkkitehtuurin tärkeimpiä suunnittelijoita, kunnioitamme hänen ajatuksiaan ja sisällytämme ne Kanavaranta 1:n tulevan konseptin suunnitteluun. Olemme iloisia voidessamme tarjota tilat uusille vuokralaisille ”sokeripalassa” Helsingin keskustan sydämessä”, Isabel Schüßler Deka Immobilienista toteaa.