Havainnekuva: ahvenistonsairaala.fi

Ahveniston Assin betonitoimitukset tehty

Lujabetoni on toimittanut Hämeenlinnan Ahveniston Assi-sairaalahankkeeseen yli 13 000 betonielementtiä ja 33 000 kuutiometriä valmisbetonia. Assin pääurakoitsija on Skanska Talonrakennus Oy.

Havainnekuva: ahvenistonsairaala.fi

Vuonna 2025 valmistuvaan ja vuonna 2026 käyttöönotettavaan noin 75 900 neliömetrin Assi-sairaalan betonitoimituksiin kuuluivat sairaalarakennuksen sekä sen yhteyteen rakennettavan apteekkirakennuksen betonielementit. Lisäksi Lujabetoni toimitti sairaalan viereen rakennettavan pelastusaseman sekä varavoimalaitoksen elementit. Sairaalan julkisivuelementit on valmistettu pinnoitusalustaksi Umbra-läpivärjäykselle, jolla betonipinta patinoidaan punaruskeaksi eli niin sanotuksi cortenbetoniksi.

Kokonaiskustannukseltaan yli 350 miljoonan euron hintaista Assi-sairaalahanketta toteutetaan allianssimallilla. Lujabetoni osallistui suunnitteluun elementtirungon ja julkisivun osalta.

– Yhteistyö Lujabetonin kanssa on sujunut hyvin, ja betonielementtitoimitus on onnistuttu yhteensovittamaan onnistuneesti muun työmaatoiminnan kanssa esimerkillisesti suuressa ja monimutkaisessa hankkeessa, Skanskan työpäällikkö Panu Pohjola sanoo.

– Pääosan betonielementeistä, ja luonnollisesti kaiken valmisbetonin, toimitimme Lujabetonin Hämeenlinnan tehtailta. Lähitoimitukset paitsi vähensivät kuljetusten ympäristövaikutuksia myös työllistivät merkittävästi paikkakuntalaisia, joita sairaala tulevaisuudessa palvelee. Lisäksi osa elementeistä valmistettiin Lujabetonin Järvenpään, Taavetin ja Siilinjärven tehtailla, Lujabetonin elementtiyksikön johtaja Kari Turunen kertoo.