Hiil aloittaa rakentamisen jätepuun kierrättämisen pintaa hiillyttämällä
Rakennusteollisuuden purkujätteistä erotellun puun uudelleenkäyttö on haastavaa, mutta ei mahdotonta, sanoo vastaperustettu Hiil Oy. Yhtiön tavoitteena on perustaa hukka- ja jätepuuta pintahiillyttävä tehdas suomalaisen jätepuun kierrättämiseksi. Hiil etsii yhteistyökumppaneita.
Tammikuussa 2023 Kiteelle perustetun Hiil Oy:n mukaan Suomessa syntyy vuosittain noin 500 000 kuutiota puujätettä, joka tällä hetkellä poltetaan energiaksi. Hiil Oy:n tavoitteena on kierrättää mahdollisimman suuri osa Suomessa syntyvästä jätepuusta. Yhtiö on aloittanut pilottivaiheen kokeilut jätemateriaalien käsittelyssä, ja mikäli ne osoittautuvat onnistuneiksi, on yhtiön suunnitelmissa perustaa tehdas Pohjois-Karjalaan.
Hiil Oy:n perustivat veljekset Miikka Kotilainen ja Joona Kotilainen.
– Tavoitteena on yksinkertaisesti se, ettei puuta tarvitsisi aina kaataa metsästä lisää. Jätteeksi päätyvä puu on liasta ja betoninjämistä huolimatta hyvää rakennusmateriaalia, kun sen oppii puhdistamaan ja käyttämään oikein, Miikka Kotilainen sanoo.
Kotilainen on kehittänyt uudenlaisen menetelmän lainaamalla japanilaista yakisugi-tekniikkaa, jossa puun pinta puhdistetaan hiillyttämällä. Hiiltäminen myös suojaa puuta laholta ja palamiselta. Uutta prosessissa on se, että hiillytys tehdään neste- tai maakaasun sijaan puukaasulla, jota saadaan niin ikään purkujätteestä. Näin myös jatkojalostukseen kelpaamaton puutavara saadaan hyödynnettyä prosessissa. Tuotantomenetelmä on suunniteltu myös muita hiillytysmenetelmiä energiatehokkaammaksi. Tuotantomenetelmälle on haettu patenttia joulukuussa 2022.
Prosessin tuloksena syntyvää puuta voidaan Hiil Oy:n mukaan käyttää esimerkiksi ulkoseinissä, terasseissa, meluaidoissa tai sisustuksessa.
Vuoden 2023 aikana Hiil Oy testaa järjestelmäänsä Kontiolahdelle perustetulla pilottilinjalla ja etsii materiaalitoimittajia hukkapuulle ja puujätteelle. Kumppaneita etsitään saha- ja puuteollisuudesta sekä rakennusyhtiöistä, joiden työmailla suurin osa Suomen jätepuusta muodostuu. Yritys etsii myös rahoittajia laajentumisen seuraavaan vaiheeseen. Mikäli pilottivaihe osoittautuu onnistuneeksi, Hiil Oy:n suunnitelmissa on perustaa tehdas Pohjois-Karjalaan, näillä näkymin Kiteelle.
– Jotta liiketoiminnasta saadaan järkevää, täytyy tavoitella suurempaa mittakaavaa. Perustettavalla tehtaalla pyritään hiillyttämään yli 10 000 kuutiota puuta vuodessa, ja se työllistäisi kymmeniä ihmisiä. Investoinnin kokoluokka olisi miljoonissa euroissa. Tähän sopivia tiloja löytyy esimerkiksi Kiteeltä, jossa on ollut puusepänteollisuutta ennestään. Ja plussaa on myös sataman läheisyys: laiva on edullinen ja ympäristöystävällinen materiaalin kuljetusmuoto, kun määrät ovat suuria, Miikka Kotilainen toteaa.