Olympiastadionin remontti on vuoden 2020 betonirakenne
Vuoden Betonirakenne -palkinto annetaan rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Tarkoituksena on edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista.
Tuomariston mukaan Olympiastadionilla betonilla on merkittävä osa; betonirakenteet ja -pinnat ovat rakennuksen korjaus- ja laajennustyössä laajalti esillä niin ulko- kuin sisätiloissa. Betonin kestävät ominaisuudet tulevat esiin rakenteissa ja käyttöpinnoissa. Uusitut tai peruskorjatut rakenteet ja uusi tekniikka on sovitettu ammattimaisesti osin vanhoihin rakenteisiin.
–Kohde on vaatinut erityisosaamista sekä uuden ja vanhan materiaalin että teknologian yhteensovittamista. Hankkeessa on hyödynnetty uusia innovatiivisia työ- ja korjausmenetelmiä, joita on ideoitu ja kehitetty yhteisissä työpajoissa. Hankkeen suunnittelu ja johtaminen ovat olleet poikkeuksellisen haastavia kokonaisuuksia, sanoo tuomaristo, johon kuuluivat toimitusjohtaja Jussi Mattila, Betoniteollisuus ry:stä, arkkitehti SAFA Erkko Aarti Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:sta, rakennusarkkitehti RIA Mika Suihko Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA:sta, DI Pekka Talaskivi Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIListä, DI Mirva Vuori Suomen Betoniyhdistys ry:stä, päätoimittaja Tapio Kivistö Rakennuslehdestä ja päätoimittaja, arkkitehti SAFA Maritta Koivisto Betoniteollisuus ry:stä.
Kunniamaininnan Vuoden 2020 Betonirakenne -kilpailussa saa Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri. Tuomariston mukaan osaavalla betonin käytöllä on saatu aikaan rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja veistoksellinen arkkitehtoninen kokonaisuus, joka täydentää osaltaan Kirkkonummen historiallista miljöötä. Kohde on hyvä esimerkki siitä, miten vanhan kirjastorakennuksen betonirunko on peruskorjattu osaksi uutta rakennusta.
Lue Olympiastadionin peruskorjauksesta ja laajennuksesta Projektiuutisten artikkeleista:
Kansallinen monumentti kansainväliset vaatimukset täyttäväksi
Yliarkkitehti Pekka Lehtinen: ”Museovirasto mahdollistaa”
Olympiastadionin rakennus- ja talotekniset muutokset – poikkeuksellisia haasteita maan alla ja päällä