Juhliva Messukeskus uudisti hotellinsa
Messukeskus juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan. Messukeskuksen oman tapahtumahotellin, Holiday Inn Helsinki – Expon, peruskorjaus valmistui sopivasti juhlavuoden viettoon.
Suomen ensimmäiset messut järjestettiin Johanneksen kentällä Helsingissä vuonna 1920. Suomen Messut Osuuskunta oli perustettu edellisenä vuonna edistämään vasta itsenäistyneen maan elinkeinoelämää. Hiekkakentiltä ja paviljongeista siirryttiin uuteen Messuhalliin, nykyiseen Töölön Kisahalliin vuonna 1935.
Itä-Pasilassa sijaitseva Messukeskus avattiin 1975. Sen kylkeen rakennettiin hotelli vuonna 1997.
– Kaksikymmentä vuotta vanha messuhotelli oli jo remontin tarpeessa, Messukeskuksen palvelu- ja tuotantojohtaja Mika Vakkilainen toteaa.
– Halusimme erityisesti uudistaa hotellin talotekniikkaa. Hotellihuoneista puuttui muun muassa huonekohtainen jäähdytys. Suomen Messut Osuuskunta omistaa kaikki Messukeskuksen kiinteistöt. Hotellivuokralaisena on Scandic Hotels Oy, ja Messukeskuksen ravintolapalveluista vastaa Fazer Food Services Oy.
Hotellin peruskorjauksen yhteydessä uudistettiin myös samoissa tiloissa toimiva ravintola sekä ravintolaa ja samalla koko Messuhallia palveleva keittiö.
– Remontti suunniteltiin tiiviissä ja hyvässä yhteistyössä vuokralaisten kanssa, Vakkilainen kertoo.
Obaman aikana ei porattu
Hotelliurakka alkoi mittavilla purkutöillä: käytännössä kaikki vanhat rakenteet purettiin pois betonipintaan asti. Hotellikerroksissa vanha huonejako säilyi, mutta huoneet ja kylpyhuoneet uusittiin.
Purkutöiden perään alettiin välittömästi tehdä talotekniikkaa ja uusia rakenteita, kertoo työpäällikkö Janne Lahti YIT Suomi Oy:stä.
– Tämän projektin kovin haaste oli tiukka aikataulu. Aloitimme työt helmikuussa 2018, ja hotellin oli määrä avautua vuoden kuluttua Messukeskuksen satavuotisjuhlaa varten.
– Haasteita lisäsi se, että messut ja kokoukset olivat käynnissä Messukeskuksessa ja hotellin kokoussiivessä lähes koko urakan ajan. Työt oli aikataulutettava tarkkaan ja sovittava, mitä milloinkin voidaan tehdä.
Hotellin keittiö ja ravintola sekä kongressisiiven aula ja entinen talvipuutarha, uudelta nimeltään Valo, otettiin käyttöön jo syksyllä 2018. Samana syksynä Messukeskuksen tapahtumissa vierailivat sekä Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama että Saksan liittokansleri Angela Merkel: silloin ei työmaalla porattu tai piikattu.
Töitä tehtiin seitsemänä päivänä viikossa, myös kesäkuumalla. Työmaan vahvuus oli keskimäärin 100.
Aikataulussa pysyttiin: urakka valmistui helmikuussa 2019. Messukeskuksen Vakkilainen kiittää YIT:n hyviä työntekijöitä, joista monet olivat olleet remontoimassa Eduskuntataloa ennen hotelliurakkaa.
– Onnistuneeseen lopputulokseen vaikutti se, että projektissa oli runsaasti suunnitteluaikaa ennen varsinaisten töiden alkua. Suunnittelu alkoi jo syksyllä 2017, joten saimme tutustua mahdollisiin ongelmakohtiin kaikessa rauhassa, YIT:n Lahti toteaa.
Myös hankkeen rakennuttajakonsultti, projektipäällikkö Mikael Wichmann Sweco Oy:stä on tyytyväinen lopputulokseen.
– Hotellista tuli juuri sellainen kuin siitä pitikin tulla. Messukeskus oli aktiivinen tilaaja ja siellä tiedettiin tarkkaan, mitä haluttiin.
Uusia kulkureittejä
Hotellihankkeen projektiarkkitehtina toimi Juho Häikiö Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy:stä. Häikiön mukaan suunnittelun tärkeimpänä tavoitteena oli luoda hotelliin loogisempia kulkureittejä ja selkeyttää liikkumista ylipäätään.
Kun aulan vanha vastaanottotiski ja poistumisportaikko purettiin, saatiin levennettyä hotelliaulan ja ravintolan välistä kulkuyhteyttä. Uusi baaritiski rakennettiin aulan ja ravintolan väliin, jolloin ravintolasta tuli luonnollinen jatke hotellin viihtyisälle aulalle.
– Aulasta haluttiin avara ja elävä tila, jossa asiakkaat mielellään oleskelevat: tekevät töitä, juovat kahvia tai pitävät palaveria, Häikiö sanoo.
Uusi vastaanottotiski sijoitettiin aulan oikealla sivustalle. Vastaanotosta edelleen oikealle avautuu kulku hotellin uudistettuihin Siipi-kokoustiloihin. Aulan ja kokoustilojen välissä ollut umpinainen seinä poistettiin ja tilalle laitettiin lasiset taitto-ovet. Näin aulat ovat yhteydessä toisiinsa, ja molempiin saatiin samalla lisää valoa.
Hotelliaulassa katseen vangitsevat arkkitehti Häikiön suunnittelemat teräksiset kierreportaat, jotka vievät toiseen kerrokseen.
– Vanha portaikko oli umpinainen ja oli sijoitettu toisinpäin. Uuden ja kevyemmän portaikon avulla aulaan saatiin avaruutta.
Portaiden rakentaminen oli YIT:n Lahden mukaan suuri yksittäinen työvaihe. Niitä varten aulan betoniaukkoa purettiin ja muotoiltiin uudelleen.
Portaiden askelmia korostavat valot, joiden väriä voi vaihtaa vaikka tilaisuuden järjestävän yrityksen tunnusvärin mukaan.
Kulkureittien lisäksi arkkitehtia työllistivät talotekniikan reititykset, kun uutta tekniikkaa oli mahdutettava vanhoihin rakenteisiin. Runsaasti suunnittelua vaati myös kuntosali, joka rakennettiin yhdeksännen kerroksen vesikaton päälle. Alapuolella olevia rakenteita oli vahvistettava sekä varmistettava, että kuntosalista ei kuulu ääniä alapuolella oleviin hotellihuoneisiin.
Historian siipien havinaa
Huoneita messuhotellissa on 245. Yhdeksännessä kerroksessa sijaitsevat Executivehuoneet, kymmenennessä kerroksessa uusi kuntosali ja terassikabinetti saunoineen. Asiakassaunat ja kokoushuoneet löytyvät hotellin toisesta kerroksesta.
Sviittejä hotellissa on yksi jokaisessa kerroksessa, ja niihin kaikkiin kuuluu pieni parveke. Täysin uudistetussa kylpyhuoneessa on sekä amme että tilava suihku.
Messujen satavuotinen historia näkyy vanhoissa julisteissa, joita on sijoitettu hotellin käytäville ja huoneisiin. Yhdessä mainostetaan vuoden 1930 matkamessuja, toisessa teollisuusmessuja vuodelta 1965.
Uusinta uutta teknologiaa edustavat huoneiden elektroniset lukot. Lukkoja voi ohjata huoneessa olevasta käyttöpaneelista. Asiakas voi esimerkiksi näppäillä paneeliin, että toivoo huoneen siivousta.
– Lukkoihin on mahdollista liittää mobiilisovellus. Sen avulla asiakas voi varata huoneen, kirjautua sisään ja mennä suoraan huoneeseen käymättä vastaanotossa, Vakkilainen kertoo.
Parempaa sisäilmaa keittiöön
Kohteen LVIA-suunnittelusta vastasi LVI-insinööri Pasi Heiskanen Äyräväinen Oy:stä.
Heiskasen mukaan hotellin vanhassa talotekniikassa ei ollut erityisiä murheita, mutta se kaipasi kovasti uudistamista. Huonekohtainen jäähdytys sekä koko Messukeskusta palvelevan keittiön sisäilmaolosuhteiden parantaminen olivat hankkeen keskeisiä tavoitteita. Lisäksi parannettiin paloturvallisuutta ja energiatehokkuutta.
– Keittiöön oli vuosien varrella tuotu uusia laitteita, mutta ilmanvaihtoa ei ollut uudistettu. Keittiössä ei myöskään ollut poistoilman lämmöntalteenottoa.
Remontin yhteydessä uusittiin kaikki keittiön kylmälaitteet, ja ravintolan avokeittiöön tuotiin muun muassa puuhiiligrilli.
Noin 500 neliömetrin suuruisen keittiön ilmanvaihdon ilmamäärä kaksinkertaistui saneerauksen yhteydessä. Keittiön ilmanvaihtoa varten rakennettiinkin täysin uusi konehuone hotellin kolmannen kerroksen katolle.
– Keittiön uusissa huuvissa on tehokkaat rasvasuodattimet sekä rasvaa pilkkova UVvalo, joiden ansiosta kanavat pysyvät puhtaina. Ratkaisu on myös energiataloudellinen, Heiskanen toteaa.
Hotellihuoneiden alueella uusittiin lähes kaikki talotekniikka. Patteriverkosto ja osa runkokanavista olivat niin hyväkuntoisia, että ne säilytettiin.
– Vanhat vesijohdot uusittiin ja valurautaiset viemärit korvattiin muoviviemäreillä. Lisäksi huoneisiin asennettiin puhallinkonvektorit, joiden avulla asukas voi säätää huoneen lämpötilaa. Jäähdytysjärjestelmä liitettiin kaukojäähdytykseen, minkä ansiosta saatiin teknistä tilaa muuhun käyttöön.
Keittiö on tilaihme
Ennen saneerausta hotellivieraat kävivät aamupalalla toisen kerroksen ruokailutilassa. Nyt aamiainen tarjoillaan alakerran ilmavassa ja tyylikkäässä Platta-ravintolassa. Ravintolaan rakennettu avokeittiö puuhiiligrilleineen palvelee ravintolan lounas- ja illallisasiakkaita.
Avokeittiön takana sijaitsevassa keittiössä valmistetaan lähes kaikki Messukeskuksessa ja Siivessä järjestettävien tilaisuuksien tarjoilut.
– Tekeillä saattaa olla esimerkiksi 7000 lounasta vuosikokousvieraita varten, suunnittelupäällikkö Aino Heikkilä Fazer Food Services Oy:stä kertoo.
Heikkilä vastasi keittiön teknisestä laitesuunnittelusta ja teki läheistä yhteistyötä sekä arkkitehdin että LVIA-suunnittelijan kanssa. Apuna suunnittelijoilla oli 3D-malli, joka antoi mahdollisuuden törmäystarkasteluun.
– Suunnittelussa kiinnitettiin erityistä huomiota ergonomiaan ja energian säästämiseen. Uusien laitteiden avulla pyritään tehostamaan keittiön toimintoja sekä helpottamaan raskaiden töiden tekemistä.
Uudistetussa keittiössä on muun muassa energiaa säästävät induktioliedet ja keittopadat sekä omaa lämpötilaa säätelevät uunit.
Teksti Marja Hakola | Kuvat Vesa Mäkinen