Kuva: YIT

YIT:lle puukerrostalo omista moduuleista

YIT:n puukerrostalopilotti Tampereen Niemenrannassa valmistuu vuoden 2021 loppuun mennessä. Kohteen puumoduulit ovat YIT:n omaa tuotantoa. 

Kuva: YIT

YIT:llä on ollut vuodesta 1985 lähtien oma puuelementtitehdas Hämeenlinnassa. Tehdas on valmistanut seinä- ja lattiaelementtejä ja muita rakennusosia pääasiassa pientalorakentamisen tarpeisiin.

–Sen osaamisen pohjalta olemme lähteneet seuraamaan kestävän kehityksen nousua ja pohtimaan, mikä on meidän tapamme tehdä puukerrostaloja, kertoo YIT:n asumisen kehitysjohtaja Marko Oinas.

YIT:n puukerrostalot on rakennettu puumoduuleista. Tampereen Tohtorin puumoduulit hankittiin ulkopuoliselta toimittajalta, kun Tampereen Niemenrannan kohteen moduulit YIT on valmistanut itse. Kahdella eri tuotantotavalla testattiin aikatauluja, kustannuksia, tuotteen soveltuvuutta ja teknisiä ratkaisuja. Oinaksen mukaan puurakentamisen kustannustehokkuus on tällä hetkellä suurin haaste.

– Se on ratkaistava ennen laajempaa puukerrostalotuotantoa, Oinas toteaa.Moduulirakentamisessa huoneistot kootaan ja varustellaan tehtaalla valmiiksi. Rakennuspaikalla talo kootaan moduuleista ja lopuksi huoneistojen sähköt ja putkitukset liitetään yhteen. 

Oinaksen mukaan rakentaminen on laadukkaampaa, kun moduulit voidaan rakentaa lämpimissä, kuivissa ja hyvin valaistuissa sisäolosuhteissa. 

– Valmiin moduulin puumateriaali saadaan työmaalla nopeasti säältä suojaan, Oinas sanoo.Marko Oinaksen mukaan puukerrostalot jakavat mielipiteitä enemmän kuin betonitalot: jotkut tykkäävät ja ostavat puun vuoksi, ja toisia puumateriaali taas arveluttaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että asuntorakentamisen säädökset ovat asukkaan turvana.

– Vanhempaan kerrostalokantaan perustuvissa mielikuvissa muiden asumisen äänet kuuluvat jopa häiritsevästi. Nykymääräyksillä sekä betoni- että puutalo on kuitenkin hyvin äänieristetty, Oinas toteaa.