Kuva: Verstas Arkkitehdit Oy

Puotilan ala-asteesta hiilipihi elinkaarikoulu

Lujatalon mukaan sen rakentama Puotilan ala-aste tulee olemaan Helsingin kaupungin energiatehokkaimpia kouluja. Koulu on Helsingin kaupungin ja Lujatalon Uudenmaan toimitilayksikön ensimmäinen elinkaarimallilla toteuttama ala-astehanke.

Kuva: Verstas Arkkitehdit Oy

– Jo heti kilpailuvaiheen ensimmäisistä tapaamisista lähtien onnistuimme löytämään yhteisen sävelen tilaajan ja käyttäjän kanssa. Rakennusta ja erityisesti tilojen toimintaa hiottiin loppuun asti ennen ratkaisujen lukitsemista, kertoo hankkeen projektipäällikkö Ossi Koniel Lujatalolta.

Neljän tähden RTS-ympäristöluokituksen mukaan toteutettu elinkaarikohde on Lujatalon vastuulla seuraavat 20 vuotta. Siksi myös suunnittelussa keskityttiin energiatehokkuuteen, huollettavuuteen ja sisäolosuhteisiin. Toteutuksessa ympäristövastuullisuus näkyy konkreettisesti esimerkiksi jätteenkierrätyksessä, jossa tavoitellaan 90 %:n tasoa.

Lujatalon mukaan rakennus tuottaa 50 vuoden ajanjaksolla noin 4500 tonnia vähemmän päästöjä verrattuna normaaliin kouluun. Yli 20 % energiasta toteutetaan aurinkopaneeleilla ja maalämmöllä.

Päästövähennyksiä syntyy Lujatalon mukaan myös betonirungosta, joka on Suomen ensimmäinen päästökompensoitu betonielementtirunko. Myös hankkeessa käytetty valmisbetoni on päästökompensoitua. Yhteensä betonista syntyvää hiilidioksidia kompensoidaan noin 2000 tonnin edestä.

– Lujatalolla on ollut kunnia ja ilo olla mukana kehittämässä kaupungin kanssa elinkaarimalliin soveltuvia toimintamalleja ja ratkaisuja. Eikä kehittäminen lopu tähän, sillä elinkaarimalli tarkoittaa sitä, että yhteistyömme Helsingin kaupungin kanssa jatkuu seuraavat 20 vuotta. Vakavaraiselle perheyhtiölle tämä sopii oikein mainiosti. Tulemme ottamaan kokonaisvastuun yhdessä palveluntuottajamme Lassila & Tikanojan kanssa kohteen ylläpidosta, olosuhteista ja energiasta, sanoo Lujatalon toimialajohtaja Lauri Porokka.