Katja Lahti

Vuoden väreillä viestitään vakautta ja valoa

Vuoden 2021 väreissä nousevat esille rauhoittavat harmaa ja vaaleansininen sekä niiden vastaparina aurinkoinen keltainen. Väreillä luodaan turvallisuuden tunnetta koronan tuoman epävarmuuden keskellä, mutta myös toivoa kirkkaammasta tulevaisuudesta.

Väri-instituutti Pantone valitsi vuoden 2021 väreiksi kaksi väriä. Nämä ovat harmaa Pantone 17-5104 Ultimate Grey ja keltainen Pantone 13-0647 Illuminating. Harmaa viestii kestävyyttä ja vakautta. Keltainen on puolestaan lämmin ja virkistävä. Kahden värin liitolla kerrotaan vahvuuden ja positiivisuuden voimasta sekä miten eri elementit tukevat toisiaan. 

Maalialan yritys Tikkurilan vuoden 2021 väri on vaaleansininen Y354 Cumulus, joka on rauhoittava ja ilmentää valoisampaa tulevaisuutta. Värin taustalla oleva teema on jälleenrakentava toivo.

– Meille tämä on uskoa siihen, että voimme myötävaikuttaa positiivisen muutoksen aikaansaamiseen. Teema herättää toivoa sekä kannustaa ihmisiä tekemään parhaansa haastavina aikoina ja kulkemaan kärsivällisesti eteenpäin kohti valoisampaa huomista, väriasiantuntija Irina Hanhisalo Tikkurilasta sanoo.

– Sininen on rauhoittava ja luottamusta herättävä väri; sateen jälkeen tulee auringonpaiste ja kirkkaan sininen taivas. Vaaleansininen Cumulus onkin kuin tuulahdus raikasta ilmaa, ja väri sopii helposti yhdistettäväksi sisustukseen, Hanhisalo toteaa.

Koska värimieltymyksiä on niin monia, tarjoaa maalinvalmistaja Teknos vuoden väri -valinnan sijaan Colour Your Story -värikokoelman. Tämä sisältää yli sata ajatonta sisustusväriä ja viisi eri kokoelmaa, jotka ovat Nordic Phenomena, Cozy Weekend, Cool Living, Express Yourself ja Colours Without Borders.

Katja Lahti

Inspiroiva keltainen, turvallinen harmaa, rauhoittava sininen

– Kauden väri keltainen on iloinen, inspiroiva, luova ja valoisa väri. Sen rinnalla rauhallinen ja turvallinen harmaa tasapainottaa pirteää keltaista, jolloin näiden kesken syntyy hyvä ja tasapainoinen harmonia, sisustus­arkkitehti SIO Katja Lahti turkulaisesta Studio EmRoSasta luonnehtii Pantonen vuoden väri -valintoja.

Sinisestä väristä hän toteaa, että se mielletään rauhoittavana ja viilentävänä sävynä.

– Tärkeää on tietysti ottaa huomioon myös värin sävy: onko se tummaa, vaaleaa vai taittuuko se johonkin muuhun väriin, jolloin sävyn kylmyys tai lämpimyys antaa sille toisen merkityksen.

Vuoden värit sopivat Katja Lahden mielestä hyvin tähän aikaan, kun ollaan kotona ja etätyöskennellään aikaisempaa enemmän.

– Keltainen tuo kaivattua pirteyttä ja iloisuutta tunnelmaan. Sen rinnalla harmaa, maanläheiset sävyt ja vaaleansininen rauhoittavat. Koska värit vaikuttavat mielialaamme, virkeyteen ja viihtyisyyteen, vaikuttavat nämä vuoden värit sisustuksessa sekä positiivisesti että rauhoittavasti.

Kirkkaan keltaisen sävyä hän opastaa käyttämään maltillisesti, jotta se ei vaikuta hyökkäävältä tai varoittavalta. Rauhoittavaa sinistä puolestaan suositellaan varsinkin makuuhuoneen sisustukseen.

Maanläheiset sävyt rakkaita

Tämän hetken muista trendiväreistä Katja Lahti toteaa, että suomalaiselle maanläheiset sävyt ovat aina yhtä rakkaita.

– Toiset tykkäävät enemmän harmaan sävyistä ja toiset beigeistä, hiekkaan taittuvista sävyistä. Lisäksi näiden värien yhdistelmä greige on suosittu.

Kirkkaita sävyjä rauhallisemmat pastellit ja murretut sävyt ovat niin ikään pinnalla. Lisäksi käytetään paljon vihreää, kun sisustuksessa näkyvät jopa hyvin eksoottiset lajit kasveina tai kangas- ja tapettiprinttinä.

– Pienenä mausteena toimii metalli, jonka sävyt ovat edelleen lämpimät, mutta myös kylmempiä sävyjä käytetään. Puun sävyissä ovat yhä pinnalla vaaleat ja tummat, mutta selvästi nosteessa ovat lämpimät sävyt, kuten teak ja pähkinä, Lahti kertoo.

Mitä värejä asiakkaat haluavat, riippuu hänen mukaansa paljon kunkin värimieltymyksistä ja ajattelutavasta.

– Toiset seuraavat intohimoisesti trendejä ja haluavat käyttää sisustuksessa trendivärejä. Toiset haluavat ehdottomasti yksilöllisyyttä, ja että värit valitaan oman mieltymyksen mukaan. Sama pätee värien sävyihin: toiset viihtyvät hillityimmissä väreissä, kun osa rakastaa rohkeita ja voimakkaita värejä, joiden pitää myös näkyä sisustuksessa.

Täysin valkoinen sisustus on ollut hiipumassa jonkin aikaa, ja nousussa ovat lämpimät sävyt, joita yhdistetään valkoiseen.

– Vaalea on kuitenkin vielä monen suosikki, koska se avartaa ja raikastaa kodin tunnelmaa. Sen sijaan julkitilojen sisustamisessa värejä ja kuvioita käytetään rohkeammin, mutta toki jotkut tilat vaativat rauhallisemmat sävyt.

Värit ja valaistus käsi kädessä

Värien ja väriharmonian merkitys on sisustusarkkitehti Katja Lahden mukaan viime vuosina korostunut selvästi.

– Koska värit vaikuttavat henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, on niillä siten huomattava vaikutus sisustuksen mielekkyyteen.

– Asiakkaat kyllä tietävät mistä väreistä tykkäävät ja mistä eivät sekä missä sävyissä viihtyvät. Sisustusalan ammattilaiselta pyydetäänkin apua pääasiassa väriharmoniaan ja valaistukseen.

– Väriharmonia on värien yhteensovittamista niin, että näiden keskinäiset suhteet ovat tasapainossa toisiinsa nähden. Kyse on niin sanotusti voimien symmetriasta. Tila, jossa värit ovat keskenään harmoniassa, koetaan miellyttävänä.

Väreistä puhuttaessa valaistuksen merkitystä ei sovi unohtaa.

– Ilman valoa ei ole väriä, joten oikeanlaisella valaistuksella värit saadaan toimimaan sisustuksessa tarkoituksenmukaisesti. Valaistus on erityisen tärkeä miettiä samaan aikaan, kun suunnitellaan sisustuksen värejä, sisustusarkkitehti Katja Lahti toteaa. 

Teksti: Irene Murtomäki