Kuvassa keskellä Vuoden Rakennusmestariksi valittu Petri Pennanen, vasemmalla Juha P. Kokko kiertopalkintopokaalin lahjoittaneesta Pohjola Vakuutuksesta ja oikealla RKL:n liittohallituksen puheenjohtaja Ari Autio. Kuva: Gesina Sundström

Vuoden Rakennusmestari on Petri Pennanen

Kuvassa keskellä Vuoden Rakennusmestariksi valittu Petri Pennanen, vasemmalla Juha P. Kokko kiertopalkintopokaalin lahjoittaneesta Pohjola Vakuutuksesta ja oikealla RKL:n liittohallituksen puheenjohtaja Ari Autio. Kuva: Gesina Sundström

Petri Pennanen valmistui talonrakennusmestariksi Kajaanin Teknillisestä oppilaitoksesta vuonna 1992. Palkinto tuli hänen ansioistaan vastaavana työnjohtajana SRV:llä 16 vuoden aikana: sinä aikana yksikään hänen työmaistaan ei myöhästynyt. Lisäksi Pennasen kaikki kohteet ovat olleet nollavirheluovutuksia, eli asukkaiden, tilaajan ja valvojien havaitsemat viat ja puutteet on korjattu ennen luovutusta.

”Kun puhutaan nollasta, puhutaan laadusta, ja rakentajalle hyvä rakentamisen laatu vielä aikataulut pitäen on se tärkein asia”, toteaa RKL:n liittohallituksen jäsen Jukka Hiltunen asiantuntijaraadista.

Raati toteaa Pennasen toimiviksi keinoiksi tosiasioihin perustuvan aikataulutuksen, tiiviin seurannan ja ennakoinnin. Hän on hyödyntänyt jo kauan 3D-mallinnusta. Lisäksi hyvä työilmapiiri on hänelle ykkösasia.

Pennanen on työskennellyt pääosin asuinkerrostaloprojektien parissa. Niistä haastavuudessaan mieleen painunut on kymmenisen vuotta sitten Espoon Kauklahteen rakennettu palvelutalo.

”Joka yö satoi puoli metriä lunta. Kun lumen tulo loppui, alkoivat pakkaset. Rakennukseen tuli myös paljon vanhustenhoitoon liittyvää tekniikkaa, mikä toi omat haasteensa”, Pennanen kertoo.

Hän arvelee, että hyvän työilmapiirin luomisessa auttaa reiluus ja se, että urakoitsijat voivat luottaa häneen ja aikatauluihin.

”Moni työmies ja urakoitsija on seurannut minua työmaalta toiselle, joten olemme vuosien varrella tulleet tutuiksi. On myös tärkeää, että minulle uskalletaan kertoa, jos tulee ongelmia.”

Nyt Pennanen työskentelee Tenconilla Tuusulan Rykmentinpuiston hankkeen työpäällikkönä. Tulevaisuudessa Pennasen vastuualueena ovat yhtiön mahdolliset kohteet Tuusulassa, Keravalla ja Järvenpäässä.

Tenconin tuotantojohtaja Matias Mehtätalo iloitsee Pennasen saamasta kunnianosoituksesta.

”Petri on tuonut työpäällikkönä meille merkittävää kokemusta ja osaamista ja sopii Tenconin ratkaisukeskeiseen organisaatioon erinomaisesti. Pyrimme hyödyntämään hänen aikatauluoppejaan kasvavissa määrin tulevissa hankkeissamme.”

Palkinto jaettiin 23.11.2020. RKL ry on jakanut Vuoden Rakennusmestari -palkinnon vuodesta 1971 asti. Vuodesta 2010 lähtien on jaettu myös Vuoden nuori Rakennusmestari tai Rakennusinsinööri -palkinto. Tänä vuonna Vuoden Nuoreksi Rakennusinsinööriksi valittiin Heikki Kallio Haminasta.