Kuva: Tuomas Uusheimo

Vuoden 2022 Puupalkinto lentoaseman aulan alakatolle

Vuoden 2022 Puupalkinnolla palkittu Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalilaajennuksen sisäänkäyntikatoksessa ja lähtöaulan puisessa alakatossa yhdistyy keveydellä leikittelevä arkkitehtuurinen visio, moderni puusepäntaito sekä vaativa rakennesuunnittelu.

Kuva: Tuomas Uusheimo

Yli 7000 neliön laajuinen, suomalaista kuusta oleva alakatto aaltoilee lentoaseman sisäänkäyntirakennuksen aulassa ja jatkuu ulkona näyttävänä katoksena. Terminaalilaajennuksen pääsuunnittelijan Arkkitehtitoimisto ALA:n vision toteuttaminen edellytti taitavaa puusepäntaitoa ja rakenneteknistä suunnitteluosaamista.

Raision Puuseppien valmistamat puuelementit ovat ristiinliimattua CLT-levyä (CLT). Levyjä tukee piiloon jäävä mäntyinen, teräsrakenteisiin kiinnitetty alakattorunko. Elementtejä on katossa yhteensä 461. Kaikkiaan puuosia mallinnettiin ja valmistettiin yli 10 000.

– Massiivisen, upeasti aaltoilevan puualakaton virheetön toteutus vaati äärimmäistä mittatarkkuutta ja materiaalin tuntemista. Puuelementit roikkuvat vetotangolla neljästä pisteestä, ja jokainen niistä on geometrialtaan erilainen. Elementtien asento muuttuu katon aaltoillessa ja kattoikkunan valoaukon reunoilla on pystysuoria pintoja, joten jäykkyyteen ja kiinnityksiin piti paneutua erittäin huolellisesti, yksikönjohtaja Jukka Oja-Lipasti A-Insinööreistä kertoo. A-Insinöörit vastasi Raision Puuseppien kumppanina rakenne- ja tuoteosasuunnittelusta.

Puualakatto jatkuu sisätiloista ulos näyttäväksi ulkolipaksi, joka lepää teräsrakenteen päällä. Koska puu elää kosteuden mukaan, rakenteellisen kestävyyden lisäksi myös kosteusteknisiin ominaisuuksiin kiinnitettiin rakennesuunnittelussa erityistä huomiota.

– Ulkona olevien kattorakenteiden kohdalla kosteusvaihtelun lisäksi suunnitelmiin piti sovittaa pitkän ulokerakenteen taipumat ja teräsrunkorakenteiden sijainnit ja mitat. Hyvällä yhteistyöllä, tarkemittauksilla ja tarkkaakin tarkemmalla mallinnuksella pääsimme loistavaan lopputulokseen. Tällaista kattoa ei ole ikinä ennen kukaan tehnyt, tässä mittakaavassa, näin isona ja yhtä pienillä toleransseilla, Oja-Lipasti toteaa.

Puuinfon Puupalkinto jaetaan vuosittain kohteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Vuoden 2022 Puupalkinnon voittaja julkistettiin Puupäivässä Helsingin Messukeskuksessa 3.11.2022

Joulukuussa 2021 avautuneen terminaalin laajennus- ja muutoshanke toteutettiin allianssilla, johon kuuluivat Finavia, SRV, Arkkitehtitoimisto ALA, Arkkitehtitoimisto HKP ja Ramboll Finland.

Lue lisää terminaalin laajennuksesta: