Kuva: HOK-Elanto

Vantaan Backaksen puurakenteinen Alepa lämpenee lauhteillaan

Backaksen kartanon pihapiiriin Vantaalle valmistunut Alepa Backas on HOK-Elannon ensimmäinen myymälä, jossa kaupan kylmäkoneista syntyvä lauhdelämpö voidaan varastoida maahanja käyttää rakennuksen ja sen käyttöveden lämmitykseen.

Kuva: HOK-Elanto

Alepa Backaksen kiinteistö ja käyttövesi lämmitetään kaupan kylmäkoneiden lauhdelämmöllä. Ylimääräinen lämpö varastoidaan maalämpökaivoon.Kesällä lämpöä ladataan maan alle ja talvella sitä otetaan käyttöön rakennuksen lämmitykseen. Kesällä kaivosta saadaan talvella varastoitua jäähdytystä. 

HOK-Elannon mukaan rakennus käyttää kaikkiaan noin kolmanneksen vähemmän energiaa kuin perinteisellä tavalla toteutettu Alepa, ja sen käyttämä sähkö on tuotettu 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla. 

– Olemme kokeilleet ja käyttäneet kaikkia Alepa Backaksessa yhdistyviä energiaratkaisuja jossain muodossa aiemminkin. Esimerkiksi Munkkiniemessä ja Postipuistossa Alepat lämmittävät yläpuolella olevat asunnot lauhdelämmöllään. Poikkeuksellista on kolmen tekniikan yhdistäminen saumattomaksi kokonaisuudeksi, S-ryhmän suurimman alueosuuskaupan HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen kertoo.

Backaksen Alepaa ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon. Myymälän kylmäjärjestelmän kylmäaineena on hiilidioksidi.

Alepa Backas on kooltaan noin 470 neliömetriä, ja se työllistää 10 henkilöä. Myymälän yhteyteen avataan myös ABC-ketjun latausasema, jossa on kaksi AC-peruslatauspistettä ja kaksi DC-teholatauspistettä. Tehoa Backaksen latausasemalla on yhteensä 100 kilowattia. Ladattava sähkö on HOK-Elannon mukaan tuulivoimalla tuotettua energiaa.