Vanha sokeritehdas uudistuu

Pörssiyhtiö Soprano keskittää kuuden businesskoulunsa pääkaupunkiseudun toiminnot Töölönlahden koulutuskampukselle. Töölönlahden koulutuskampuksen sijainti Helsingin keskustassa meren rannalla, Oopperatalon ja Finlandia-talon välissä on ainutlaatuinen.

– Tätä kelpaa esitellä myös kansainvälisille vierailijaryhmille. Kampuksen pääaulan katossa vieraat vastaanottaa ledivaloin toteutettu arkkitehtooninen taideteos. Aulan lattiassa sijaitseva mosaiikkinen kompassi säilytettiin remontissa. Opiskelijat pääsevät luokkiin, joiden nimet ja lasiseinien kuvitukset johdattavat kansainväliseen maailmaan. Soprano-konsernin eri maanosissa sijaitsevien hankkeiden mukaan löytyy esimerkiksi Johannesburgia, Pietaria, Pekingiä ja Tukholmaa. Vuonna 1951 valmistuneen kiinteistön remontin arkkitehtisuunnittelusta on vastannut arkkitehtitoimisto Laation Mats Klockars ja sisustussuunnittelusta Santaniemi Designin Eija Santaniemi, Soprano Oyj:n toimitusjohtaja Arto Tenhunen kertoo.

Tänään 1.8. Sopranon uudella kampuksella aloittavat Tietoteknologiakouluttaja Tieturi, Management Institute of Finland MIF, Viestintäkouluttaja Infor, Kansainvälisen kaupan kouluttaja Fintra sekä Johtamistaidon Opisto JTO. Lokakuun alussa Töölönlahden koulutuskampukselle muuttaa lisää koulutusteknologiayhtiöitä sekä korkeakoulujen koulutusvientiyksiköitä.

Ei yhtään vanhaa valkotaulua eikä projektoria

Huippunykyaikaisissa koulutustiloissa ei näy yhtään piirtotaulua. Projektorit ja valkokankaat on korvattu suurilla interaktiivisilla hipaisunäytöillä. Monilla paikkakunnilla ja eri puolilla maailmaa olevat opiskelijat voivat osallistua soveltavaan koulutukseen aktiivisesti koulutuskeskuksissa tai suoraan omilta päätteiltään.

– Etäyhteydet ovatkin jatkossa entistä tärkeämmät. Jo viime vuonna Sopranon kuudella businesskoululla oli 19000 koulutettavaa 2000 yrityksestä yli 50 maassa. Nykykoulutuksessa yhä useammin teoreettinen osaaminen hankitaan verkossa ja opettajan tuella hankitut tiedot sovelletaan käytäntöön. Myös täysin digitaalisen verkossa hankitun koulutuksen kysyntä lisääntyy. Nyt valmistuneet uudet toimitilat mahdollistavat erinomaisesti uusien digitaalisten aineistojen tuotannon, Tenhunen toteaa.

Mannerheimintien liikenne näkyy – mutta ei kuulu

Töölönlahden koulutuskampus on vanhaa kunnioittaen rakennettu kokonaan uudelleen huomioiden sekä ympäristö että ihminen. Koulutus- ja toimistotilat ovat akustisesti lähes kaiuttomia, kaikkialla vähintään kaksi pehmeää pintaa huolehtii miellyttävästi äänimaisemasta. Kaikki lamput on korvattu hyvin vähän virtaa kuluttavilla epäsuorilla ledivaloilla. Vanhat ikkunat on kunnostettu pieteetillä ja niiden äänieristys on nyt erinomainen, Mannerheimintien liikenne näkyy mutta ei kuulu. Valitut lattiamateriaalit estävät allergeeneja leviämistä ja pienhiukkaset suodattava ilmanvaihto raikastaa hengitysilman. Neljässä kerroksessa 21 upouutta unisex toilettia pitävät huolen ettei wc-tiloihin tarvitse jonottaa. Paikallavalettu vanha ja valoisa kiinteistö on liitetty sekä kaukolämpöön että kaukokylmään, ja raikkaan ilmanlaadun huomaa ensikäynnillä.