Kuva: Anne Verschraagen, Pixabay

Valokuitunen ostaa valokuituverkon Valkeakosken Energialta

Kuva: Anne Verschraagen, Pixabay

CapMan Infran ja Telia Companyn omistama Valokuitunen Oy ostaa Valkeakosken Energialta paikallisen omakoti- ja pientaloalueilla sijaitsevan valokuituverkon. Verkko täydentää Valokuitusen nykyverkkoa, joka on tällä hetkellä 20 000 kotitalouden saatavilla Helsingin, Turun ja Tampereen seuduilla. Valkeakosken Energian verkko siirtyy Valokuituselle syyskuun alussa.

”Pyrimme kasvattamaan merkittävästi meille siirtyvän verkon käyttäjämäärää, ja lisäksi alamme kartoittaa kysyntää verkon laajentamiseksi Valkeakoskella. Koska valokuituverkkojen rakentaminen ja ylläpito ovat ydinliiketoimintaamme, voivat uudet asiakkaamme olla varmoja, että heidän verkkonsa toimii luotettavasti myös tulevaisuudessa”, Valokuitunen Oy:n vt. toimitusjohtaja Sanna Mutka sanoo.

Valkeakosken Energia on rakentanut nyt myytävän verkon sähköverkon rakennustöiden yhteydessä vuodesta 2014 alkaen. Uusimmat verkkoalueet on otettu käyttöön keväällä 2020. Verkko on rakennettu markkinaehtoisesti, eli sitä käyttävät kotitaloudet ovat maksaneet omasta verkkoliittymästään.

”Näemme, että mahdollisuudet kasvattaa valokuituverkkoa osana sähköverkon uudistamista ovat rajalliset, ja siksi olemme päättäneet keskittyä ydinliiketoimintojemme kasvattamiseen ja kehittämiseen. Valokuitunen valikoitui verkon ostajaksi, koska sillä on isona toimijana kyky ja halu laajentaa verkkoaan myös sellaisille alueille, joihin itse emme verkkoa rakentaisi. Uskomme, että Valokuitunen on hyvä ja luotettava kumppani niin nykyisille kuin tuleville valkeakoskilaisille valokuituasiakkaille”, Valkeakosken Energian toimitusjohtaja Lauri Laine sanoo.

Valokuitunen keskittyy esikaupunkialueiden kuiduttamiseen tiiviisti asutuissa taajamissa ympäri Suomen. Yritys suunnittelee sijoittavansa tulevina vuosina yhteensä 200–300 miljoonaa euroa uusien valokuituverkkojen rakentamiseen.

”Parantamalla valokuidun saatavuutta haluamme mahdollistaa sujuvan arjen taajamissa ja kiriä Suomen takamatkaa valokuituyhteyksissä. Valtaosa investoinneistamme kohdistuu täysin uusien verkkojen rakentamiseen, mutta olemme kiinnostuneet myös olemassa olevista verkoista, joita on mahdollisuus laajentaa”, Sanna Mutka kertoo.

Valtakunnallisesti toimivan Valokuitusen lisäksi markkinaehtoisia valokuituverkkoja on teleoperaattoreilla ja alueellisilla sähkö- ja tietoliikenneyhtiöillä. Suomessa on myös satakunta pientä verkkotoimijaa, joiden verkoista suuri osa on rakennettu julkisella tuella.

”Valokuituverkkoja omistavat tällä hetkellä usein tahot, joille ne eivät ole ydinliiketoimintaa. Näille toimijoille valokuituverkoista luopuminen voi olla perusteltua esimerkiksi pääomien vapauttamiseksi muuhun käyttöön. Liikenne- ja viestintäministeriön digitaalisen infrastruktuurin strategiassa linjataan, että Suomen tavoitteena on nousta tietoliikenneverkkojen kärkimaaksi. Se vaatii, että verkkomarkkinoilla on yrityksiä, joilla on mahdollisuus investoida pitkäjänteisesti niin rakentamiseen, markkinointiin kuin verkkojen ylläpitoonkin”, Sanna Mutka toteaa.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail