Uusi työkalu korjaushankkeen aikatauluttamiseen
Korjausrakentamisen tilaajien, ammattimaisten kiinteistönomistajien, rakennuttajien ja rakentajien avuksi on julkaistu korjausrakentamisen ajoitusmalli. Mallin avulla voidaan arvioida eri rakennustöiden kestoa korjaustoimenpiteiden laajuuden mukaan.
Tämänvuotisen rakennetun ympäristön tilaa arvioivan ROTI-raportin mukaan talokannan korjausvelan määrä on noussut 24,9 miljardista eurosta 77,5 miljardiin euroon parissa kymmenessä vuodessa.
– Vanheneva kiinteistökantamme kaipaa suuresti korjaustoimenpiteitä. Korjausrakentamisen avuksi ei kuitenkaan ole ollut kunnon työkaluja, ja monesti korjaustoimien ajatellaan olevan kuin uudisrakentamista pienellä twistillä. Korjausrakentamisen ajoitusmallin avulla korjausrakentamisen aikatauluttaminen paranee ja samalla saadaan aikaan laadukkaampaa jälkeä, Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:n kehityspäällikkö Marika Latvala kertoo.
Korjausrakentamisen ajoitusmalli on selainpohjainen työkalu, joka antaa arvion korjausasteesta ja töiden normaalikestosta.
– Kyseessä on hyvin monipuolinen työkalu, joka taipuu moneen erilaiseen korjausrakentamisen hankkeeseen. Malli ottaa huomioon esimerkiksi rakennuksen haitta-aineiden määrän, logistiikan sekä kuinka paljon hankkeessa on tarkoitus tehdä esimerkiksi lvi-töitä, märkätiloja tai julkisivuja, Latvala sanoo.
Korjausrakentamisen ajoitusmallin on toteuttanut Mittaviiva Oy. Työkalun kehittämiseen on osallistuneet Senaatti-kiinteistöt, Hoas, Helsingin kaupunki, Consti, Lujatalo, NHK-Rakennus, Rakennusteollisuus RT, SOA sekä Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry.
Ajoitusmalli on sivulla korjausrakentamisenajoitusmalli.mittaviiva.fi.