SRV - Havainnekuva Research Hub rakennuksesta
Kuva: SRV

Uudisrakennus ja peruskorjaus Hervannan kampuksella

SRV ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy aloittavat merkittävän rakennushankkeen Tampereella.

SRV ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ovat solmineet sopimuksen laajasta rakennushankkeesta Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella. Hankkeeseen kuuluu uuden Research Hub -rakennuksen pystyttäminen sekä nykyisen Sähkötalon peruskorjaus. Hankkeen kokonaisarvo SRV:lle on noin 47 miljoonaa euroa, ja sopimus on kirjattu toukokuussa.

Research Hub – Kärkitason tutkimusympäristö

Research Hub tulee olemaan teknisesti edistyksellinen yliopistorakennus, joka tarjoaa vaativia laboratoriotiloja. Rakennus nousee nykyisen Sähkötalon rakennusten väliin, ja sen alta puretaan osa vanhasta Sähkötalosta. Uusi rakennus tulee keskittämään yliopiston kokeellisen tutkimuksen ympäristöt, mikä mahdollistaa synergioiden luomisen toiminnallisissa ja tilallisissa aspekteissa. Tämä tulee myös tukemaan taloteknisiä ratkaisuja ja edistämään monialaisuutta.

Havainnekuva
Kuva: SRV

Yhteistyössä kohti tulevaisuutta

”Hankkeen suunnittelu on tapahtunut tiiviissä yhteistyössä yliopiston ja muiden sidosryhmien kanssa. Tämä mahdollistaa toiminnallisen kokonaisuuden, joka tukee yliopiston tutkimustoimintaa ja tarjoaa käyttäjille innovatiivisen toimintaympäristön,” toteaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Sanna Sianoja.

Teknisesti vaativat tilat ja haasteet

Uudisrakennus sisältää useita laboratorioita ja niihin liittyviä aputiloja. Hankkeen toteutus on haastavaa erityisesti teknisesti vaativien tilojen ja sijaintinsa vuoksi. SRV tuo mukanaan laajan kokemuksensa monipuolisista projekteista, kuten sairaala- ja laboratoriotilojen rakentamisesta.

”Olemme ylpeitä voidessamme hyödyntää yhteistoiminnallista projektinhallintaa ja korkeatasoista osaamistamme tässä hankkeessa. Tavoitteenamme on rakentaa tilat, jotka tukevat yliopiston nykyistä ja tulevaa huippututkimusta,” sanoo SRV:n aluejohtaja Tero Karislahti.

Aikataulu ja kestävä kehitys

Rakennustöiden on määrä alkaa kesällä 2024 peruskorjausten merkeissä, ja uudisosan työt käynnistyvät syksyllä 2024. Valmistuminen ajoittuu kesään 2026, ja viimeiset pihatyöt saadaan päätökseen keväällä 2027. Hankkeen purkuvaihe toteutetaan kestävän purkamisen Green Deal -sopimuksen mukaisesti, ja tavoitteena on hyödyntää 70 prosenttia rakennus- ja purkujätteestä uudelleen.

Energiatehokkuutta ja ympäristöystävällisyyttä

Uudisrakennus ja peruskorjatut osat suunnitellaan energiatehokkaiksi, ja niissä hyödynnetään energiantalteenottoa. Osa sähköntarpeesta tuotetaan aurinkosähköllä, ja rakennuksille haetaan korkeatasoiset BREEAM-ympäristösertifikaatit.