Kaivuri
Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Työsuojeluviranomaiset kohdentavat valvontaa kaivinkoneisiin ja kuormaajiin

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä kolmevuotinen valtakunnallinen rakennuskoneiden markkinavalvontahanke. Hankkeen tarkoituksena on ollut varmistaa, että rakennusalalla käytettävät koneet ovat koneasetuksen vaatimusten mukaisia ja turvallisia tarkoitetussa käytössä.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Tänä ja viime vuonna valvontaa on kohdistettu tapaturmatilastojen perusteella riskialttiisiin rakennussirkkeleihin ja käsin kannettaviin konetoimisiin sahoihin ja leikkuulaitteisiin.

Tarkastettavia asioita ovat olleet muun muassa koneen CE-merkintä, käyttöohjeet, koneen rakenteellinen turvallisuus ja koneen vaatimustenmukaisuuden osoittaminen.

Koska liikkuvat ja siirrettävät koneet aiheuttavat myös huomattavan määrän tapaturmia, valvontaa aletaan kohdistamaan tästä syksystä alkaen kaivinkoneisiin, kuormaajiin ja lisälaitteisiin. Edellä mainittujen tarkastettavien asioiden lisäksi tarkastuksilla kiinnitetään huomiota muun muassa ohjaamon turvallisuuteen, lisälaitteiden lukituksen varmistamiseen ja muuhun turvallisuuteen.

Valvontaa tullaan tekemään valmistajiin, maahantuojiin ja jakelijoihin suunnatuilla tarkastuskäynneillä sekä messuilla. Tarkastuksista ilmoitetaan pääosin ennakkoon.