Tuulia Hakola-Uusitalo. Kuva: VATT

Tuulia Hakola-Uusitalo VATT:n tutkimusjohtajaksi

Tuulia Hakola-Uusitalo. Kuva: VATT

Valtiotieteen tohtori Tuulia Hakola-Uusitalo on nimitetty Valtion taloudellisen tutkimus­keskuksen VATT:n vakituiseksi johtavaksi tutkijaksi 1.4.2024 alkaen ja määrätty hoitamaan seuraavan viiden vuoden ajan VATT:n tutkimus­johtajan tehtävää. Hän on hoitanut tehtävää määrä­aikaisesti jo alkaen lokakuusta 2023. 

Tutkimusjohtaja Hakola-Uusitalo vastaa VATT:n noin 40 tutkijaa työllistävän tutkimus­yksikön toiminnasta ja kehittämisestä. 

– On hienoa jatkaa töitä yhdessä vattilaisten kanssa. Pääsen kehittämään VATT:ia ja sen talous­tieteellistä tutkimusta, joka on omalla alallaan Suomen huippua. Tutkijamme suhtautuvat talous­tieteen tekemiseen into­himoisesti ja haluavat varmistaa, että tutkimus­tuloksemme kestävät kritiikin, Tuulia Hakola-Uusitalo sanoo. 

Hakola-Uusitalo on tehnyt pitkän uran talous­tieteilijänä ja valtion virka­miehenä sekä toiminut moni­puolisesti johto­tehtävissä. Valtio­tieteen tohtoriksi hän väitteli Helsingin yliopistossa kansantalous­tieteestä vuonna 2002. Hänen väitös­kirjansa koski taloudellisten kannustimien vaikutusta eläkkeelle siirtymisen ajankohtaan. 

Pääosa Hakola-Uusitalon työurasta on suuntautunut suomalaisen vaikutus­arvioinnin kehittämiseen valtion­hallinnossa. Ennen nykyistä tehtäväänsä Hakola-Uusitalo on työskennellyt muun muassa tutkimus­johtajana Kilpailu- ja kuluttajavirastossa (2019–2023), rakenneyksikön päällikkönä valtiovarain­ministeriössä (2007–2019) sekä johtavana ekonomistina Eläketurvakeskuksessa (2003–2007). Hän on työskennellyt tutkijana myös VATT:ssa (1998–2001).  

VATT:n tutkimustoiminta on nykyisin erityisesti keskittynyt rakenteellisten uudistusten taloudellisten vaikutusten jälkikäteis­arviointiin. VATT:n tutkimus edustaa mikrotalous­tieteellistä tutkimusta, jota tehdään erilaisten laajojen aineistojen avulla, joita VATT saa käyttöönsä lähinnä Tilastokeskuksen kautta.