Skanska Turun Parkinranta, julkisivu

Turun Telakkarannan alueelle Kestävä Kivitalo -palkinto

Turun Telakkarannan alueelle on myönnetty vuoden 2018 Kestävä Kivitalo -palkinto tunnustuksena asuinalueen suunnittelusta, toteutuksesta ja ohjauksesta paikallarakentamisen hyviä perinteitä vaalien.

Telakkaranta on rakentunut Turun paraatipaikalle Aurajoen itärannalle. Skanska on toteuttanut valtaosan alueen uudisrakennuskohteista.

Skanska Turun Parkinranta, julkisivu

”Telakkarannan asuinalue muodostaa tyylikkään ja yhtenäisen kokonaisuuden, jossa yhdistyvät vanha ja uusi arkkitehtuuri”, Kestävä Kivitalo -ryhmän puheenjohtaja Pentti Lumme toteaa.

Rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa on ajateltu pitkää elinkaarta, asumisviihtyvyyttä sekä rakennusten elinkaaren aikaisia käyttökustannuksia. ”Uusi rakennuskanta tiilisine julkisivuineen ja lasitettuine parvekkeineen on yhdistetty vanhempaan tiiliseen teollisuusarkkitehtuuriin tavalla, joka tekee alueesta mielenkiintoisen ja näyttävän”, Lumme sanoo. Julkisivujen punatiili antaa korttelille yhtenäisen ilmeen.

Telakkarannan keskustanpuoleisen korttelin viimeinen rakennus, Turun Parkinranta, valmistuu alkuvuonna 2019. Korttelin rakentaminen alkoi vuonna 2012.

”Upealla paikalla sijaitsevat asunnot ovat kiinnostaneet ostajia laajasti, ja olemmekin toteuttaneet alueelle kaiken kaikkiaan viisi asuntohanketta ja myyneet ne loppuun”, kertoo hankekehitysjohtaja Jari Martinmäki Skanska Kodeista. Ensi vuonna suosittu asuinalue saa jatkoa: ”Olemme tuomassa ennakkomarkkinointiin Eerik Pommerilaisen rantaan uuden asuntokohteen”, Martinmäki jatkaa.

”Alueen arkkitehtisuunnittelun yhtenä haasteena oli, miten luodaan kaupunkikuvallisesti sopusuhtainen kokonaisuus. Luonnollisena ratkaisuna oli tehdä liuskekivillä verhotuin sokkelein laituritasosta reilusti ylös korotettu jalusta ja toteuttaa kaikkien uudisrakennusten julkisivut puhtaaksi muurattuna samalla tiilellä”, arkkitehti SAFA Pekka Mäki Arkkitehtitoimisto Sigge Arkkitehdeistä toteaa.

Skanska Turun Parkinranta, parvekenäkymä

Asuntosuunnittelua tehtiin myös maiseman ehdoilla. Lähes kaikkien asuntojen avarat parvekkeet avautuvat Aurajoelle ja tarjoavat näkymän kohti Turun linnaa.

Taloyhtiöillä on yhteinen pihakansi, jonka laiturimaiset kulkureitit istutussaarekkeineen luovat merellisen vaikutelman. Pihakannen alla on autohalli, josta pääsee suoraan hisseillä porraskäytäviin.

Turun kaupungin kaavoituksella on ollut hyvin keskeinen rooli Telakkarannan alueen toteuttamisessa. ”Vuonna 2005 järjestetyn arkkitehtikutsukilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Gullichsen-Vormala Oy:n ehdotus, ja pääsuunnittelijana oli Timo Vormala. Asemakaavanmuutoksen perusratkaisu on laadittu sen pohjalta”, kertoo kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari Turun kaupungilta.

Telakkaranta on valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön osa ja Aurajoen teollista maisemaa. ”Teollisesta vaiheesta jääneet ominaispiirteet, kuten nosturit, telakan osa ja rannan muoto säilytettiin. Suojellut nosturit luovat paikalle omaleimaisen hengen”, Keskikastari toteaa.

Kestävä Kivitalo -palkinto myönnetään yrityksille ja yhteisöille, jotka ovat osallistuneet laadukkaasti tiilestä ja betonista paikalla rakennettujen rakennusten toteutukseen. Kestävä Kivitalo -ryhmän yhteistyöyritykset ovat Rudus Oy, Wienerberger Oy Ab, Betoniteollisuus ry,  Celsa Steel Service Oy, Peri Suomi Ltd Oy ja Finnsementti Oy.