Havainnekuva veturitallin sisäpihalta. Areenakiinteistö hotelleineen edessä ja elämyskeskus kiinteistö vasemmalla. Kuva: Turun Ratapihan Kehitys/ PES-Arkkitehdit

Turun Ratapihalla toivo elää

Turun Ratapihan Kehitys Oy kertoo käyneensä menestyksekkäitä neuvotteluja Turun Ratapihan alueesta kiinnostuneiden toimijoiden kanssa. Kehitysyhtiön omistavat Saku Koivu, Ilkka Paananen, Mikko Kodisoja ja Ilkka Kilpimaa ovat luottavaisia.

Havainnekuva veturitallin sisäpihalta. Areenakiinteistö hotelleineen edessä ja elämyskeskus kiinteistö vasemmalla. Kuva: Turun Ratapihan Kehitys/ PES-Arkkitehdit

Turun Ratapihan kaavoituksen valmistelu on edennyt kehitysyhtiön mukaan toivotusti. Jos kaikki sujuu kehitysyhtiön suunnitelman mukaan, on Turun Ratapihan alueen rakentaminen tarkoitus aloittaa vuonna 2024 alueen purkutöillä.

Turun kaupungin, VR-Yhtymän ja Turun Ratapihan Kehitys Oy:n välinen sopimus, joka mahdollistaa kehitysyhtiön rahoituksen varmistamisen ja Ratapihan alueen lopullisen kaavoittamisen, on voimassa kesäkuun 2023 loppuun asti.

– Turun Ratapiha ei ole ensimmäinen rakennushanke, jonka aikataulu on elänyt. Vaikka hanke on kestänyt odotettua pidempään, olemme luottavaisia, että uusi kaupunginosa, areena ja elämyskeskus toteutuvat. Meillä on vahva usko, että kesään mennessä kaikki konkreettiset asiat ovat sellaisessa pisteessä, jossa kauppa maa-alueesta voidaan tehdä, Saku Koivu sanoo.

– Haluamme olla luomassa uutta kaupunginosaa keskelle Turkua, ja Ratapiha voi osaltaan tukea Turun muuta myönteistä kehitystä, Mikko Kodisoja toteaa.

Turun kaupunki on mukana areenan osarahoittajana 30 miljoonalla eurolla, mutta suurin osa koko Turun Ratapihan rahoituksesta tulee yksityisiltä sijoittajilta. Ilman asuntorakennusoikeutta hankkeen arvo on 414 miljoonaa euroa.

– Areenalla on erittäin suuri merkitys koko Turun vetovoiman kasvattamiseksi urheilu- ja tapahtumakaupunkina, Ilkka Paananen sanoo.

Ilkka Kilpimaan mukaan allekirjoittamista vaille valmiista sopimuksista päästään kertomaan pian.

– Sijoittajien näkökulmasta Ratapihan kiinteistöt jaetaan kolmeen koriin: asunnot, areena ja kaupalliset tilat. Asuntojen ja areenan rahoitus on jo pitkällä, seuraava askel on käynnistää sijoittajaneuvottelut kaupallisten tilojen osalta, Kilpimaa sanoo.