Turun päihdehuollon monipalvelukeskus. Havainnekuva.
Kaksikerroksinen monipalvelukeskus rakennetaan Mäntymäen sairaala-alueelle puretun sairaalarakennuksen tilalle.

Turkuun rakennetaan päihdehuollon monipalvelukeskus

Skanska on sopinut Hemsön omistukseen kuuluvan Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n kanssa Turun päihdehuollon monipalvelukeskuksen toteuttamisesta. Monipalvelukeskus tulee Varsinais-Suomen hyvinvointialueen käyttöön. Rakentamisen valmistelut aloitetaan kesäkuussa ja varsinaiset rakennustyöt kesän aikana. Kohde valmistuu syksyllä 2025.

Kaksikerroksinen monipalvelukeskus rakennetaan Mäntymäen sairaala-alueelle puretun sairaalarakennuksen tilalle osoitteeseen Luolavuorentie 2. Uuteen rakennukseen sijoittuu tilapäismajoitus, päiväkeskus, asumispäivystys ja -kokeilu sekä terveysneuvontapiste Milli. Lisäksi monipalvelukeskukseen tulee sosiaalikeskuksen työtilat ja asiakasvastaanotto.

H-kirjaimen muotoisen rakennuksen julkisivumateriaalina on pääsääntöisesti kahta erilaista käsinlyötyä umpinaista tiiltä. Porrashuoneiden julkisivukasetit on taitettu alumiinikomposiittilevystä, ja ylimmän kerroksen julkisivuun käytetään metallipoimulevyä. Rakennuksen energialuokka on A, ja kohde rakennetaan EU-taksonomian mukaiseksi.    

”Korkea energiatehokkuus on ollut hankkeessa tavoitteena alusta alkaen, sekä vastuullisuuden että ylläpitokustannusten kohtuullisuuden näkökulmasta”, sanoo Hemsön rakennuttajapäällikkö Kirsi Viheriäranta.

”Rakennukselle tavoitellaan BREEAM-ympäristöluokituksen Excellent-tasoa. Monipalvelukeskus lämmitetään 18 maalämpökaivon avulla ja myös jäähdytykseen hyödynnetään toteutettavaa energiakaivokenttää. Lisäksi katolle asennetaan aurinkopaneelit”, kertoo Skanskan tulosyksikön johtaja Vesa Hintukainen.