Koivusaaren havainnekuva kaakosta katsottuna. Kuva: Helsingin kaupunki

Tuleeko Helsingin Koivusaaresta 5000 asukkaan ja 4000 työpaikan kaupunginosa?

Koivusaaren havainnekuva kaakosta katsottuna. Kuva: Helsingin kaupunki

Koivusaaresta esitetään noin 5000 asukkaan ja 3300–4000 työpaikan kaupunginosaa. Lisää tilaa rakentamiselle saataisiin laajentamalla Koivusaarta täyttömaalla. Kaikista Koivusaaren asunnoista ja työpaikoista olisi kävelymatka metroasemalle. Metromatka Helsingin keskustaan kestää reilut viisi minuuttia.

Suunnitelmassa asunnot sijoittuvat polveileviin niemenkärkiin ja saaren pääkadun molemmin puolin. Nauhamaisesti rantaviivaa myötäilevät asuinrakennukset rajaavat suojaisia yhteispihoja. Asuinrakennukset olisivat pääosin 5–7-kerroksisia.

– Meri on keskeinen osa Koivusaaren identiteettiä. Suuresta osasta asuntoja avautuu merinäköala, saaren ympäri kiertää rantareitti ja tärkeimmät puistot ja virkistyspaikat sijoittuvat rannoille, asemakaavoituksen tiimipäällikkö Mikko Reinikainenkaupunkiympäristön toimialalta kertoo.

Kaavassa on varauduttu Ikea-tavaratalon rakentamiseen Länsiväylän ylittävään kortteliin. Jos tavaratalo toteutuu, siitä ei tule perinteisen Ikea-tavaratalon näköistä, sillä kaavan mukaan nelikerroksisen rakennuksen julkisivujen tulisi olla pääosin paikalla muurattua tiiltä, tiilen sävyihin sopivaa keraamista materiaalia tai puuta. Lisäksi rakennukseen tulisi luoda vinoilla kattomuodoilla omaleimainen hahmo. Ikea Real Estate Oy:llä on suunnitteluvaraus kokonaisuuteen, joka sisältää tavaratalon lisäksi toimistotiloja, hotellin ja muita kaupallisia tiloja sekä pysäköintitilaa.

Liike- ja toimitilarakentaminen muodostaa lähes kolmanneksen Koivusaaren suunnitellusta rakentamisesta. Toimistot sekä kaupalliset palvelut sijoittuvat pääosin Länsiväylän tuntumaan ja osittain väylän päälle.

Veneilyllä on tulevaisuudessakin iso rooli Koivusaaressa. Koivusaaren eteläosaan on suunniteltu kaksi suurempaa, purjeveneille sopivaa venesatamaa veneseuroille ja pohjoisosaan moottorivenesatama saaren asukkaille. Venepaikkoja satamissa olisi yhteensä noin 500. Venesatamat on suunniteltu toimiviksi yhteistyössä venekerhojen kanssa, ja vaiheittain toteuttamisessa pyritään siihen, että kerhot voivat toimia Koivusaaressa myös rakentamisen ajan.

Jos lautakunta hyväksyy kaavaehdotuksen, siitä kerätään lausuntoja ja mielipiteitä, joiden pohjalta valmistellaan tarkistettu kaavaehdotus. Lopullisesti asemakaavasta päättää kaupunginvaltuusto.

Koivusaaren kaavaehdotus numeroina

  • Asuinrakentamista 194 560 k-m2
  • Toimisto- ja liikerakentamista 79 000 k-m2
  • Julkista rakentamista (koulu ja päiväkoti) 8 200 k-m2
  • Asukkaita noin 5 000
  • Työpaikkoja noin 3 300–4 000
  • Kaava-alueen pinta-ala noin 86 hehtaaria
  • Puistoja ja virkistysalueita noin 5 hehtaaria
  • Toteutuskustannukset kaupungille noin 170 miljoonaa euroa
  • Rakennusoikeuden arvo noin 240–250 miljoonaa euroa
  • Venepaikkoja noin 500

Yhteyshenkilöt
Mikko Reinikainen
Tiimipäällikkö
Asemakaavoitus
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 37206
mikko.reinikainen@hel.fi