Kuva: Pixabay/Michael Gaida

Tukes: Hissimatkan turvallisuuteen voi itse vaikuttaa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että hissin käyttäjä voi itse omalla toiminnallaan vaikuttaa ratkaisevasti hissin käytön turvallisuuteen. Hissiin liittyviä tapaturmia ja onnettomuuksia ilmoitetaan Tukesille vuosittain noin viisi, lievempiä tapauksia ja vaaratilanteita noin 20. Tukes selvittää Helsingissä tapahtunutta hissitapaturmaa. Tapaturmassa kuoli yksi henkilö.

Kuva: Pixabay/Michael Gaida

Hisseissä sattuu niiden käyttöön nähden vähän onnettomuuksia. Tapaturmista osa on tyypillisiä vanhoille hisseille, osa uusille. Suuri osa tapaturmista liittyy hissin oviin; veräjäoviin, korinovettomiin hisseihin tai automaattioviin. Yleisimpiä hisseillä sattuneita tapaturmia ovat sormien jääminen oven väliin, hissin epätarkasta pysähtymisestä aiheutuvaan kynnykseen kaatuminen sekä vaatteiden tai lemmikin taluttimen jääminen automaattiovien väliin.  Tapaturmien seuraukset ovat useimmiten lieviä, mutta vakavastikin voi sattua. Edellisestä kuolemantapauksesta on 15 vuotta.

Näin voit itse vaikuttaa hissin käytön turvallisuuteen

  • Valitse turvallinen paikka, normaalisti hissin takaosa, mutta jos kuljet suuren esineen kanssa, mene hissin sivuseinälle.
  • Varo kynnystä, kun astut hissiin ja sieltä pois.
  • Ole tarkkana hissin ovien kanssa, jottei esim. vaatteita tai lemmikin talutushihnaa jää ovien väliin.
  • Älä ahtaudu hissiin, jottei vaatteita jää oven väliin.
  • Noudata ohjeita, älä esim. hypi hississä.
  • Opasta lapsia käyttämään hissiä ja valvo, etteivät esim. pienten lasten sormet kulkeudu puristuksiin avautuvan automaattioven ja karmin väliin.