Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Tilastokeskus: Rakennusyritykset syyskuussa vahvassa kasvussa

Rakennusyritysten liikevaihdon huhtikuussa alkanut kasvu vahvistui edelleen syyskuussa. Työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 8,3 %vuodentakaiseen verrattuna, Tilastokeskus kertoo.

Kuva: Jaana Ahti-Virtanen

Liikevaihdon kasvu jatkui kaikilla rakentamisen toimialoilla. Talonrakennusyritysten liikevaihdon kasvu hidastui syyskuussa kuitenkin hiukan elokuusta. Syyskuussa talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 6,4 % edellisvuodesta. Myynnin määrä kasvoi syyskuussa 5,2 %vuodentakaiseen verrattuna.

– Asuinrakentamisen hankkeiden lupa- ja aloituskehitys on tänä vuonna ollut huipussaan syksystä 2020 alkaneen nousun jäljiltä, ja viimeisen vuoden aikana on aloitettu lähes 48 000 asunnon rakentaminen. Voimakas kustannusten nousu ja työvoiman saatavuustilanne on samanaikaisesti vaikeuttanut rakentamista. Kustannusten nousun uskotaan jo kuitenkin taittuneen, ja tulevien kuukausien näkymät talonrakentamisen liikevaihdon kehitykseen ovat positiiviset, sanoo tilastopäällikkö Paula Paavilainen.

Voimakkainta liikevaihdon kasvu oli syyskuussa maa- ja vesirakentamisessa, jossa työpäiväkorjattu liikevaihto koheni 11,1 % vuodentakaisesta. Toimialan myynnin määrä kasvoi sen sijaan ainoastaan 2,0 %. Maa- ja vesirakentamisessa myynnin määrän liikevaihtoa selvästi pienempi kasvu johtuu maarakennusalan kustannusten noususta. Maa- ja vesirakentamisen kustannukset ovat olleet voimakkaassa nousussa keväästä lähtien. 

Myös erikoistuneen rakennustoiminnan kasvu voimistui syyskuussa: työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 9,1 % ja myynnin määrä 7,8 % vuodentakaisesta. Toimialaan kuuluvat muun muassa rakennusten purku-, valmistelu- ja viimeistelytyöt.

Elokuuhun verrattuna rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi syyskuussa 0,5 % ja myynnin määrä 0,4 %.