Museum of the Future Model. Artikkelin kuvat: Tekla BIM Awards

Tekla Global BIM Awards 2018: maailman paras tietomalli Dubain museolla

Tekla Global Building Information Modeling (BIM) Awards -kilpailussa valitaan joka toinen vuosi maailman vaikuttavimmat tietomallipohjaiset rakennushankkeet. Vuoden 2018 parhaaksi projektiksi on valittu Arabiemiirikuntien Dubaissa sijaitseva Museum of the Future, jonka on suunnitellut Eversendai Engineering L.L.C.

Museum of the Future Model. Artikkelin kuvat: Tekla BIM Awards

Vuonna 1999 aloitettu kilpailu on tarkoitettu projekteille, jotka laajentavat rakennesuunnittelun ja rakennustietojen mallinnuksen käyttöalueita innovatiivisella tavalla. Kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 140 projektia, mukaan lukien Teklan alueellisten BIM Awards -kilpailujen voittajat 36 maasta.

Voittajat valitsi alan asiantuntijoista koostuva raati, jossa olivat mukana Christian Jahn, Elbert O. Speidel, Marina Korol, Craig Garrett ja Jari Heino. Raati arvioi 16 finalistia kiinnittäen huomiota yhteistyöhön, toteutukseen, innovatiivisuuteen ja rakennettavuuteen.

Best BIM Project, Best Public Category Project, yleisöäänestyksen voittaja on tänä vuonna Museum of the Future  Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaissa. Suunnittelusta vastaa Eversendai Engineering L.L.C. Museum of the Future on näyttelytila, jossa on tarkoitus esitellä futuristisia konsepteja, palveluja ja tuotteita. Museo on epäilemättä yksi maailman monimutkaisimmista rakenteista, joten sen suunnitteluvaiheessa täytyi kerätä valtava määrä tietoa useilta eri alueilta. Tekla BIMsightin avulla Eversendai pystyi tunnistamaan katto-, julkisivu-, talotekniikka- ja runkorakenteiden väliset mahdolliset ristiriidat jo ennen rakentamisen aloittamista.

”Teklan ohjelmiston mahdollistama BIM-hallinta paransi projektin tehokkuutta, tarkkuutta ja ajanhallintaa”, sanoo Eversendain suunnittelujohtaja Sreenivasa Rao Vipparla.

Luminary Model

Best Commercial Project eli paras kaupallinen projekti on Tampereen Luminary. Sen suunnittelivat ja toteuttivat A-Insinöörit Suunnittelu Oy, Skanska Oy, BST-Arkkitehdit Oy, Betonirakenne Oinas Oy, Parma Oy, Optiplan Oy, Caverion Suomi Oy. Asuntoja, liiketiloja ja pysäköintitilaa sisältävä 21-kerroksinen Luminary oli haastava ja monimutkainen rakenne, joka edellytti erittäin sujuvaa yhteistyötä suunnittelijoiden, rakentajien ja valmistajien välillä. Mallinnuksessa on huomioitu mm. putoamissuojaukset, mikä edesauttaa rakennustyömaan työturvallisuutta. Elementtien mallinnustarkkuus on viety poikkeuksellisen pitkälle ja työmaan vaatimukset on otettu mallissa erinomaisesti huomioon.

Kainuun uusi sairaala

Special Recognition eli erityismaininnan sai Kainuun uusi sairaala, josta vastaa Kainua-allianssi: Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä, Skanska Talonrakennus Oy, Sweco Rakennetekniikka Oy, Sweco Architects Oy, Sweco Talotekniikka Oy, Sweco PM Oy, Caverion Suomi Oy. Kainuun sairaala on laaja betoni- ja puurakentamisprojekti, jonka kaikissa vaiheissa on rakennustietojen mallinnusta ja siihen perustuvaa yhteistyötä. Sairaalan rakentamisessa on käytetty rakennustietomalleja innovatiivisella tavalla hyödyntämällä edistynyttä teknologiaa, kuten 3D-virtuaalitodellisuuden mahdollistavaa CAVE:a (Computer Assisted Virtual Environment) sekä lisättyä todellisuutta (augmented reality).

Muut palkitut:

Best Industrial Project: Hinkley Point C, Iso-Britannia, Atkins

Best Infrastructure Project: Trafikplats Vega, Ruotsi, ELU Konsult AB

Best Sports & Recreation Project: Optus Stadium, Australia, Arup & PDC Group

Best Small Project: Station La Glaciere, Ranska, Baudin Chateauneuf

Best Student Project: BlackSea-TORM, Turkki, Fatih Yesevi OKUR, Ebru KALKAN, Ergün ERDOĞAN ja Rufai DEMİR, Karadenizin tekninen yliopisto

Lisätietoja Tekla Global BIM Awards -kilpailusta, siihen osallistuneista projekteista sekä voittajista on osoitteessa https://www.tekla.com/bim-awards/winners