Talotekniikkaliitto toivoo valtiolta toimia korjausvelan vähentämiseksi. Kuva: Talotekniikkaliitto

Talotekniikkaliitto haluaa valtion tukemaan asunto- ja korjausrakentamista

Talotekniikkaliitto painottaa korjausrakentamisen valtion tukitoimien tarpeellisuutta alan työllisyyden edistämiseksi. Hallituksen budjettiriihessä päätettiin uudistaa asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen valtiontakausta koskeva lainsäädäntö, mutta liiton mukaan tämä tukee rakennusalan toimintaedellytyksiä vasta keskipitkällä aikavälillä. 

Talotekniikkaliitto toivoo valtiolta toimia korjausvelan vähentämiseksi. Kuva: Talotekniikkaliitto 

Talotekniikka-alan suhdannekyselyssä asuntotuotannon laskua ennakoi lähes 90 prosenttia sekä toimisto- ja liiketilarakentamisen vähenemistä reilut 70 prosenttia vastaajista. Toivonpilkahdus nähdään teollisuus- ja julkisessa rakentamisessa. 

Asunnoissa muhii korjausvelka ja energiatehokkuuden parantamispotentiaali. Talotekniikkaa uudistavia saneerausurakoita ei kuitenkaan saada ilmiselvästä tarpeesta huolimatta käyntiin taloyhtiöiden rahoitusvaikeuksien takia. 

– Korjauslainojen saaminen on vakuuksien riittämättömyyden takia vaikeutunut. Valtion takaus taloyhtiöiden lainoille olisi yksi konkreettinen keino auttaa koko rakentamisalaa matalasuhdanteen yli, Talotekniikkaliiton varatoimitusjohtaja ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STULin toimitusjohtaja Marko Utriainen sanoo. 

Hänen mukaansa esimerkiksi kotitalousvähennyksen laajentaminen koskemaan taloyhtiöitä olisi tehokas keino saada remontit käyntiin, Hokkanen sanoo. 

Suhdannekyselyn mukaan tilauskanta on heikentynyt keväästä 2023, eikä sen ennakoida paranevan lähikuukausina. Peräti 60 prosenttia vastaajista ennakoi laskun jatkuvan kevättä 2024 kohden. Täystyöllistävä tilauskanta on laskenut kevään viidestä kuukaudesta kolmeen kuukauteen. 

– Tulevaisuus ei näytä ruusuiselta, mutta rakentaminen pysähdy kokonaan, vaikka rajua laskua on luvassa. Jokaisen laskusuhdanteen jälkeen on ainakin tähän asti seurannut aina nousukausi, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n hallituksen puheenjohtaja, Maskun Talotekniikkatiimin toimitusjohtaja Mika Nikula toteaa. 

Rakentamisen synkeät näkymät vaikuttavat talotekniikka-alan yrityksiin. Lomautuksia ja irtisanomisia on jonkin verran näkyvissä, sillä vastaajat arvioivat henkilöstön määrän vähenevän kevääseen 2024 noin viisi prosenttia. 

Viime vuosien suhdannekyselyissä vahvasti esillä ollut ammattitaitoisen työvoiman saatavuusongelma näyttää hieman hellittäneen. Puolet vastaajista on sitä mieltä, että tilanne on kohtalainen. Toki haastetta vielä riittää, sillä 44 prosenttia näkee osaajien saatavuuden heikkona. Toimihenkilöiden osalta lukemat ovat jokseenkin samaa tasoa.