Talotekniikkaliitto haluaa lisää näkyvyyttä ja vaikutusvaltaa alan toimijoille
LVI-urakoitsijoiden LVI-TU ja sähköurakoitsijoiden STUL ovat ryhtyneet Talotekniikkaliiton ensimmäisiksi jäseniksi hoitamaan talotekniikka-alan edunvalvontaa yhteisin voimin. Tarkoitus on nostaa alan profiilia ja päästä vaikuttamaan aiempaa voimakkaammin lainsäädäntöön ja alan koulutuksen kehittämiseen.
Vuosia, jos ei vuosikymmeniä, ovat talotekniikka-alan toimijat todenneet, että alan merkitys suomalaiselle rakentamiselle ja Suomen kansantaloudelle on paljon suurempi kuin alan näkyvyydestä ja vaikutusmahdollisuuksista voisi päätellä.
Talotekniikka-alan omien arvioiden mukaan talotekniikkamarkkina on 8,5 miljardin euron kokoinen ja ala työllistää 40 000 henkilöä. Talotekniikan osuus rakennuksen kustannuksista on 14 – 33 prosenttia rakentamisen aikana ja 95 prosenttia käytön aikana.
Alalla on paljon järjestöjä, jotka ovat vuosien mittaan miettineet mahdollisuuksia hartioiden leventämiseen yhteistyöllä. Talotekniikkaliitto perustettiin 1990-luvun lopulla alustaksi yhteistyölle, mutta silloin yhteistyöajatukset eivät muuttuneet teoiksi.
Nyt Talotekniikkaliitto on otettu pöytälaatikosta, ja talotekniikkaurakoitsijoiden liitot LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ovat sen ensimmäiset jäsenet.
Liittojen liittokokoukset hyväksyivät yhteistyöorganisaation vuonna 2019, sen jälkeen liittojen hallitukset ovat työskennelleet yhteisen strategian ja toimintasuunnitelman luomiseksi.
– Lähdemme harkituin askelin viemään yhteistyötä eteenpäin, Talotekniikkaliiton toimitusjohtajaksi nimitetty STULin toimitusjohtaja Kai Puustinen toteaa. Varatoimitusjohtajaksi on valittu LVI-TU:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen.
Puustinen ja Pesu toteavat, että uuteen liittoon voi tulla myöhemmin muitakin jäseniä.
– Näin lähellä emme ole olleet koskaan ennen, Talotekniikkaliiton ja LVI-TU:n puheenjohtaja Heikki Pesu kommentoi kahden urakoitsijajärjestön yhteistyötä.
– Lähdettiin asennustekniikka kärkenä liikkeelle. Liiton on mahdollista laajentua, Pesu sanoo.
Talotekniikkaliitossa pääpaino on elinkeinopoliittisessa edunvalvonnassa. Työmarkkina-asioissa LVI-TU ja STUL jatkavat entiseen tapaan omina järjestöinään.
Puustisen ja Pesun mukaan Talotekniikkaliitto haluaa olla alan tunnetuin toimija ja keskeinen vaikuttaja alan lainsäädännössä ja koulutuksen kehittämisessä.
Uusi liitto ottaa hoitaakseen myös LVI- ja sähköurakoitsijoille suunnattuja yhteisiä koulutuksia; ensimmäisenä on tarjolla kilpailuoikeuden verkkokurssi.
LVI-TU ja STUL jatkavat omaa toimintaansa entisin työntekijöin ja entisissä tiloissaan. STUL on kuitenkin myymässä omaa toimitaloaan Espoon Leppävaarassa.
– Sitten kun mietitään uusia tiloja, LVI-TU:n on tarkoitus tulla samoihin tiloihin, Kai Puustinen kertoo.
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:llä on noin 2800 jäsenyritystä ja 16 alueosastoa. STULin urakoitsijajäsenten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 4,5 miljardia euroa. LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:llä on 330 jäsenyritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 1,6 miljardi euroa.
Teksti: Jaana Ahti-Virtanen