Opiskelijakeskus nousee aivan Aalto-yliopiston metroaseman viereen. Havainnekuva Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy.

Otaniemeen rakennetaan opiskelijakeskus

Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY, Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaiden säätiö sr, ruotsinkieleinen osakunta Teknologföreningen TF ja Aalto-yliopisto ovat sopineet opiskelijakeskuksen rakentamisesta Otaniemen kampukselle. Rakennushankkeen arvioidaan valmistuvan kesällä 2024.

Opiskelijakeskus nousee aivan Aalto-yliopiston metroaseman viereen. Havainnekuva Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy.

Rakennuksen suunnitteluun ja lunastavat kukin osuutensa opiskelijakeskuksesta sen valmistumisen jälkeen. Aalto-yliopisto vuokraa rakennuksesta tiloja esimerkiksi opiskelijapalveluita varten.

– Tämä talo tulee toimimaan Aalto-yhteisön kotina ja yhdistämään lukuisia opiskelijajärjestö- ja opiskelijaporukoitamme, AYY:n hallituksen jäsen Otto Usvajärvi sanoo.

KY-säätiön hallituksen puheenjohtaja Antti Perttulan mukaan kauppatieteilijät ovat pitkään kaivanneet uutta kotia Otaniemeen. 

– Tämä on hieno asia kyltereille ja merkittävä askel KY:n historiassa, Perttula toteaa.

– Olemme pitkään suunnitelleet Träffpunkt Aaltoa, ja on hienoa ottaa ensimmäinen askel kohti TF:n uutta kotia ja koko Aalto-yhteisön yhteistä olohuonetta, TF:n hallituksen puheenjohtaja Edvard Ohlström sanoo.

Aalto-yliopiston talousjohtaja Marianna Bomin mukaan kampukselle keskelle tuleva opiskelijakeskus luo entistä paremmat edellytykset opiskelijoiden yhteisöllisyyden kehittämiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen. 

Rakennuksesta tulee rakennuttajan mukaan helposti lähestyttävä, toiminnallisesti joustava, monipuolista käyttöä tukeva ja energiatehokas. Sisätiloissa tavoitellaan pajamaisuutta ja rentoutta ja teknisissä ratkaisuissa elinkaariedullisuutta ja ekologisuutta. Rakennuksen bruttoala on noin 4700 neliömetriä.

Opiskelijakeskus rakennetaan niin sanottuun Kemistin kortteliin, jonka kehittämiseksi järjestettiin vuonna 2016 kansainvälinen kutsukilpailu. Kilpailun voitti Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n laatima Nexus-ehdotus, joka toimii opiskelijakeskuksen suunnittelun perustana.